2024.04.20, Szombat
Átadták a székesfehérvári elkerülő utat
mti

Átadták a székesfehérvári elkerülő utat

magyarepitok.hu, mti

2016.07.18. 10:44 - Hegedűs Gergely

Az Euroaszfalt és a Swietelsky által kivitelezett 15 milliárdos beruházással a 8-as és az M7-es közötti forgalom a városon kívülre terelődik.

Hirdetés

Hétfőn adtak át a forgalomnak a 8-as főút székesfehérvári elkerülőjének harmadik szakaszát. A 7 kilométer hosszú, kétszer két sávos gyorsforgalmi szakasz a Székesfehérvár nyugati végén fekvő Feketehegy és Szárazrét városrészt tehermentesítette. Az új nyomvonal a 8-as út Csór és Székesfehérvár közötti részén válik el a 8-as útról, majd délről kerülve az említett városrészeket becsatlakozik a korábban épített elkerülő útba, ami bevezet az M7-esbe.

A fejlesztéssel a 8-as és az M7-es közötti átmenő forgalom a városon kívülre terelődik, ezáltal a napi 22 ezer Feketehegyen áthaladó jármű száma jelentősen lecsökken, illetve megszűnnek a szárazréti körforgalom állandó dugói. Az utazási idő  8-10 perccel csökkent Veszprém felől az M7-es autópálya felé.

(fotók: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.)

Az átadón Cser-Palkovics András fehérvári polgármester kiemelte a határidők pontos betartását, és azt hogy a 90-es évek óta várt beruházás valósult meg. Ugyanakkor a következő szakaszra, a déli elkerülő megépítésének feladatára is felívta a figyelmet.

A projekt 85%-os uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósul meg a Swietelsky és az EuroAszfalt kivitelezésében 15 milliárd forintból. A beruházásban két különszintű csomópont épült, egy körfogalom és 8 vasbeton híd segíti a közlekedés dinamikáját.

A 8-as főutat egy másik fontos beruházás is érinti: a négysávosítása Székesfehérvár és Veszprém között több szakaszon is zajlik, márciusban adtunk hírt a várpalotai elkerülő út épüléséről. A Székesfehérvár és Veszprém közötti 28,8 km-en a tervek szerint valamennyi szakasz el fog készülni 2018 végére. A 190 km hosszú 8-as főút Székesfehérvártól az osztrák határnál levő Szentgotthárdig tart, az egyetlen egyszámjegyű főútvonal, mely nem a fővárosból indul.

Galéria

Swietelsky Magyarország Kft.EuroAszfalt Kft.Aktuálisútépítés

Hírlevél

Hirdetés