2024.03.28, Csütörtök
Így nézne ki a Hősök tere stadion és a Kossuth téri íjászközpont
(képek: Budapest 2024 Facebook-oldala)

Így nézne ki a Hősök tere stadion és a Kossuth téri íjászközpont

mti

2016.10.14. 11:52 - Hegedűs Gergely

Budapest történelmi helyszíneire épülnének az olimpia versenyhelyszínei, a magyar rendezés egyedülállóan gyors elérhetőségeket biztosítana a tervek szerint.

Hirdetés

A pályázatért felelős Budapest 2024 bemutatta az olimpiának a főváros történelmi nevezetességeihez megálmodott versenyhelyszíneit. A cég közleményében hangsúlyozta, a Budapest épített örökségébe illeszkedő létesítmények ideiglenesek lennének, így megvalósításuk olcsóbb az állandó csarnokokhoz képest és fenntarthatósági problémát sem okoznak.

A strandröplabda-központ a Városligetben (a képre kattintva galéria nyílik)


A most bemutatott látványterveken a Puskás helyszíncsoport - Puskás Ferenc Stadion, SYMA Csarnok, Papp László Aréna -, a Kossuth téri íjászközpont, a Hősök tere stadion, a városligeti strandröplabda központ, az óbudai mountain bike központ, a Margitsziget helyszíncsoport és a Várkert Bazár láthatók. A további helyszínek tervei folyamatosan készülnek és a továbbiakban azokat is bemutatják majd.

 

Átlagban 13 perc alatt elérhető helyszínek

A tervek szerint a nyári játékok valamennyi budapesti helyszíne a városközponttól számítva hét kilométer sugarú körön belül található, így a sportolók az olimpiai falutól átlagosan 13 perc alatt tudnának eljutni bármelyik versenyhelyszínre. A budapesti olimpia ezzel egyedülállóan gyors elérhetőségeket biztosítana, a magyar főváros szépségeit pedig az olimpiai közvetítések során az egész világ megismerhetné.

"A nézők szintén nagyon rövid idő alatt juthatnának el az egyik versenyről a másikra” – áll a közleményben. „A magyar főváros kisebb mérete előnyére válna a játékoknak, igazi fesztiválhangulat alakulhatna ki a városban." A magyar pályázaton dolgozó cég kiemelte, a korábbi olimpiák nagymértékű rendezési költségei miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2014-ben elfogadta az Agenda 2020 reformprogramot. Eszerint a jövőben kisebb és gazdaságosabb játékokat szeretnének szervezni, Budapest pedig ennek a megvalósítására törekszik.

 

Hat vidéki helyszín, visszabontható létesítmények

"A 2024-es olimpia gyorsítópálya Budapest számára, amellyel az évtizedek óta szükséges fejlesztések megvalósulása garantált" - áll a közleményben. A tájékoztatás szerint a már meglévő létesítményeken kívül csak kettőt kellene kizárólag az olimpia miatt megépíteni, s a létesítmények túlnyomó többségében a nézőterek az események után részlegesen visszabonthatók lesznek. A tervek szerint hét helyszínt ideiglenesen, mobil lelátókból építenének fel, a 2024-es magyarországi olimpián pedig nemcsak Budapesten, hanem Győrben, a Balatonnál, Szegeden, Debrecenben, Miskolcon és Székesfehérváron is lennének versenyek.

A 2024-es olimpiáért Budapest mellett Párizs és Los Angeles verseng, a házigazdát 2017 szeptemberében, Limában választja ki a NOB.

Galéria

Mi épül?2024-es olimpia

Hírlevél

Hirdetés