2024.03.29, Péntek
Megtartották a hídépítő szakma legnagyobb ünnepét a Lánchídnál
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Megtartották a hídépítő szakma legnagyobb ünnepét a Lánchídnál

magyarepitok.hu

2017.05.25. 10:33 - Antal Zsófia

A Hídépítők Egyesülete az A-Híddal közösen immár ötödik alkalommal rendezte meg a Hidak és Hídépítők Napját. A vízi felvonulást követően cseréplécből kellett hidakat építenie az induló csapatoknak.

Hirdetés

A május 20-án tartott V. Hidak és Hídépítők Napja evezősök, sárkányhajósok, kajak-kenusok és egyéb motoros hajók (hadihajó, tűzoltó hajó, kitűző hajó) dunai felvonulásával kezdődött. A járművek az Újpesti-öbölből indultak és a Kopaszi-gátnál kötöttek ki. Itt az érdeklődők a járművek közül néhánynak a fedélzetére is ellátogathattak.

fotó: MTI

A Magyar Tudományos Akadémia épületében eközben „A hídépítő Széchenyi” címmel emlékülés zajlott a Széchenyi Család Alapítvány és az Óbudai Egyetem szervezésében.

A vizes felvonulás után a Lánchíd szomszédságában, a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója ezúttal a Hídépítők Egyesületének egyik tagjaként köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy már 5 éves az egyesület, mely azt a célt tűzte ki feladatául, hogy a hídépítő szakmát népszerűsítse és széles körben megismertesse. „Ünnepelni jó, és ünnepelni kell, mert úgy látjuk, hogy lendületben van a szakma. Közel száz híd épül az autópályákon, hidat épít a szakma a Kőrösön és a Mosoni-Dunán is. Hamarosan épül a Komáromi-Duna híd, valamint a közeljövőben megépül egy Tisza híd is” – foglalta össze Sal László.

A képre kattintva galéria nyílik!

A főváros képviseletében dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes mondott ünnepi köszöntőt. „Mi itt Budapesten imádjuk a hídjainkat, és nagyon büszkék vagyunk rájuk” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy idén négy-öt hétvégén ismét lezárják a Szabadság hidat, valamint, hogy 23 milliárd forintos önkormányzati forrásból 2017 végén elkezdődik a Lánchíd, a Váralagút és Clark Ádám tér rekonstrukciója, mely a főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint két és fél évig tart majd. „Végre-valahára a légtechnikai rendszer is meg fog újulni a Váralagútban, így a külső szélviszonyoktól teljesen független módon tudjuk szabályozni, hogy melyik irányba vigyük ki az elhasznált levegőt.” Szeneczey Balázs még a Galvani híd építését emelte ki, mely néhány éven belül szintén elindul.

Az ünnepi beszédek után Sal László jelképesen átadta az idén felújíttatott Nepomuki Szent János szobor képét Weinmann Antalnak, Soroksár alpolgármesterének. „Nepomuki Szent János a hidak és hídépítők védőszentje. Ígéretet tettünk, és igyekszünk betartani, ezért minden évben felújítunk egy ilyen szobrot az országban. Idén Soroksárra esett a választás” – mondta Sal László.

Weinmann Antal átveszi Sal Lászlótól a felújított Nepomuki Szent János szobor képét. (A képre kattintva galéria nyílik!)

Végül dr. Horváth Béla, a DHK Hátralékkezelő és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója díjakat adott át a vízi felvonulóknak. Kiemelte, hogy az ünnepség helyszíne nevezetes, „hiszen 175 évvel ezelőtt itt tették le a Lánchíd alapkövét.”

A képre kattintva galéria nyílik!

A nap csúcspontja a délután megrendezett Szakmai Hídépítő Verseny volt, ahol az induló 11 csapatnak hat méteres hidakat kellett építenie cseréplécből, valamint kaptak néhány szöget és egy tekercs ragasztószalagot is, de mást nem használhattak építőanyagként. A hidak elkészülte után próbaterhelésnek vetették alá őket, azaz egy-egy embernek – kezében hordóval – át kellett haladnia a hídon, segítség nélkül. A hordó régi történetet szimbolizál, amelyben a hídépítő az ördöggel kötött szövetséget, hogy segítsen az építésben és ne omoljon össze a szerkezet. A segítségért cserébe az elsőként átkelő lelkét az ördög kapta meg, így a leleményes hídépítők először mindig egy hordót küldtek át a hídon.

Galéria

A-Híd Zrt.Aktuálishídépítés

Hírlevél

Hirdetés