2024.04.25, Csütörtök
Amire a beton a legjobb megoldás, az épüljön betonból!
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Amire a beton a legjobb megoldás, az épüljön betonból!

magyarepitok.hu

2017.10.12. 08:00 - Antal Zsófia

A tavalyihoz képest kétszeres érdeklődés övezte az idei Beton Fesztivált, a szervezők a sokoldalú alapanyag népszerűsítése mellett a betonipari szakembereket is együttműködésre buzdítják.

Hirdetés

Október 4-én immár harmadszorra került sor a Beton Fesztiválra, melynek célja, hogy a betont – gyakorlati hasznosítását bemutatva – megismertesse mindazokkal, akik érdeklődnek az építészet vagy a betondizájn iránt, valamint, hogy fórumot biztosítson a szakmabelieknek. Kevesen tudják, hogy a víz után a beton a világon a második leggyakrabban használt anyag. Az idei rendezvényen a beton és a víz kapcsolatára fókuszáltak, a legfontosabb témák ezért az árvízvédelem és a beton kapcsolata, valamint a 2017-es budapesti Vizes Világbajnokság betonból készült építményei voltak.

A beton.hu kezdeményezését, amely a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) és tagvállalataik támogatásával valósult meg, minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte. A Lurdy Házban kilenc előadást, kiállításokat és interaktív workshopot is felvonultató eseményen a Betonépítészeti pályázat díjainak kiosztására is sor került. A tervezőknek és hallgatóknak szóló felhívásra 25 pályamunka érkezett, ebből jutalmazták a legjobbakat.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A diákok és az iparág szakemberi egyaránt a résztvevők között

A fesztiválról és a beton világának legfrissebb híreiről Szarkándi Jánost, a CeMBeton elnökét, egyben a Duna-Dráva Cement Kft. vezérigazgatóját kérdeztük a helyszínen. A konferenciát megnyitó Urbán Ferenccel – aki szintén a CeMBeton tagja – egybehangzóan elmondta, hogy óriási fejlődés tapasztalható a rendezvény életében, hiszen idén több mint kétszer annyi látogatót regisztráltak, mint egy évvel ezelőtt. A több mint 400 főnyi érdeklődőnek így jóval nagyobb termet kellett foglalni, mint tavaly.

Ami a résztvevők összetételét illeti, örömmel üdvözölték, hogy a továbbra is nagy létszámú diákság mellett idén már sokkal több, az iparágban dolgozó szakember is kilátogatott. A Beton Fesztivál mindkét csoportot szeretné megszólítani – hangsúlyozta Szarkándi János. „Nagyon fontos, hogy a diákok meglássák, mekkora lehetőség rejlik a betonban, próbára tehessék a kreativitásukat és felfedezzék, hogy miről szól ez az iparág. Itt elengedhetik a fantáziájukat: a dísztárgyaktól kezdve a bútorokig nagyon sok minden készül betonból.

Ráadásul nem mindennapi személyeket hívtunk meg előadónak, Polgár László például a szakma doyen-je. A szakembereknek pedig a friss információra van szükségük, hogy jobban el tudják helyezni magukat az építési palettán, a betoniparban, és kitágítsák a horizontot.”

Polgár László (középen), a Polgár-Terv Mérnök Kft. ügyvezetője előadás közben.

 

„Tőlünk függ, mit alkotunk belőle”

Így szól a fesztivál szlogenje, és Szarkándi János is felhívta a figyelmet ennek fontosságára. „A betonnak mindig célja van, épület, út, közösségi tér lesz belőle. Már az alapanyaggyártók is hatással vannak a felhasználásra. Alakítsuk ezt közösen, mutassuk meg, mi mindenre lehet alkalmazni a betont!”

Ez a sokoldalú alapanyag nem csak hidak vagy nagy terhelésű útszakaszok, hanem lakások esetén is használható, kiválóan alkalmas fenntartható épületek építésére. Termikus hőtároló képességet lehet vele beépíteni, ami segíti az energiafelhasználás minimalizálását, télen a fűtést, nyáron a hűtést szolgálja. Ez manapság, amikor a villamosenergia felhasználás a légkondicionálás miatt nyáron már magasabb, mint télen, nagyon fontos – foglalta össze a CeMBeton elnöke.

 

A beton ésszerű felhasználását oktatják

A szervezetnél a legnagyobb hangsúlyt az oktatásra helyezik, az elnök szerint Magyarországnak még sokat kell fejlődnie ezen a téren. A hazai oktatókat igyekeznek továbbképezni, bekapcsolni a friss információáramlásba, emellett számos egyetemen jelen vannak a tagvállalatok szakemberei. Ők a BSc és MSc képzésben is tartanak kurzusokat Budapest, Miskolc, Veszprém és Pécs műszaki egyetemein, és már a győrivel is tárgyalnak. Saját szakembereik fejlesztését a Cementipari Kutató-fejlesztő Kft.-vel (CEMKUT), valamint az osztrák betonipari szövetséggel való együttműködés szolgálja leginkább.

A beton promótálása mellett az első számú célkitűzés az, hogy az előállított építőanyagokból a lehető legjobb épületek, létesítmények jöjjenek létre, és kielégítsék a felhasználók igényeit – hangsúlyozta Szarkándi János. „Mi akkor járunk jól, ha arra koncentrálunk, hogy milyen funkcióknak, milyen szükségleteknek kell majd megfelelni. Ehhez visszanyúlva fejlesztjük a termékeinket és a tudásbázisunkat, és bevonjuk a tevékenységbe, akit csak lehet.

Kiemelten fontosnak tartjuk – hiszen ez is a fenti cél eléréséhez vezet - hogy a betonból azok a létesítmények épüljenek meg, amik arra valók. Nyilván van, amihez más építőanyag a célszerű, de amire tényleg a beton a legjobb megoldás, az legyen betonból!”

Galéria

AktuáliskonferenciaDuna-Dráva Cement Kft.árvízvédelembeton

Hírlevél

Hirdetés