2024.03.28, Csütörtök
Átfogó panelfelújítási programot indítana a kormány
magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Átfogó panelfelújítási programot indítana a kormány

magyarepitok.hu

2017.10.06. 13:56 - Szabó Ákos

Az ÉVOSZ egri konferenciáján kiderült, a 25 éves program csak széleskörű társadalmi támogatás esetén valósul meg, mintaprojektekkel készítenék elő.

Hirdetés

Jelenleg 900 ezer lakótelepi lakás van az országban, melyek a 60-as évektől a 80-as évekig épültek, a Miniszterelnökség irányításával több hónapja szakmai szervezetek bevonásával átfogó felmérés készült ezek helyzetéről. Az erről szóló vitairatot várhatóan néhány hónapon belül bocsátják társadalmi vitára - derült ki Bartal Tamás helyettes államtitkár szavaiból az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének egri konferenciáján. A kormány számára kiemelt jelentőségű társadalompolitikai cél a lakótelepen élők életkörülményeinek javítása - tette hozzá a politikus.

A régi paneleket sokféleképpen lehet megújítani (infoesztergom.hu)

 

Több évtizedes revitalizációs fejlesztésekben gondolkoznak

A korábbi panelrehabilitációs programokkal szemben, most egy átfogó, 20-25 éves, mélyreható revitalizációs programot terveznek indítani, amelyben a legfontosabb a lakótelepen élők életkörülményeinek javítása. Bartal három olyan területet vázolt fel, ahol az építőipar számára hasznos lehetőségek lesznek: a településszerkezet-megújítást, az építészeti megújítást és a műszaki fejlesztési megújítást.

Bartal Tamás (magyarepitok.hu/Dernovics Tamás)

A programban városrendezési elemek is lesznek: többek között a szolgáltató épületeket, illetve a közterületeket, közutakat is érintheti. A panelek épületrendezése során felújításra, bontásra és épületgépészeti fejlesztésekre is sor kerülhet, a különböző időpontokban felépített hazai lakótelepek revitalizációja nem minden esetben fog ugyanúgy megvalósulni. A panelprogram finanszírozásánál többféle forrásra is támaszkodnak majd, de az önrész biztosítását elvárják.

 

Fontos a társadalmi egyetértés

Az államtitkár hangsúlyozta: a projekt csak széles társadalmi elfogadottság esetén indul el, a közösségek számára lehetőség lesz. A részletes tervezetet 1-2 hónapon belül jelenítik meg, ezután bocsátják társadalmi vitára, majd kormánydöntés születik róla a párbeszéd függvényében. Amennyiben ezt elfogadják, 4-5 mintaprogram indulhat olyan helyszíneken ahol mind a lakók, mind az önkormányzat részéről teljes az egyetértés a témában.

ÉVOSZAktuálislakásfelújítás

Hírlevél

Hirdetés