2024.03.29, Péntek
Így éri el jövő év végére Kelenföldet az 1-es villamos
magyarepitok.hu

Így éri el jövő év végére Kelenföldet az 1-es villamos

magyarepitok.hu

2017.11.03. 09:56 - Antal Zsófia

A Colas Alterra és a Siemens november 13-án kezdik a kivitelezést, mely során akadálymentes peronok és sok zöldfelület alakul ki, ráadásul felújítják az Etele parkot és a villamosvonal egyik pesti szakaszát is.

Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ október 20-án a Colas Alterra Építőipari Zrt. és a Siemens termelő, szolgáltató és kereskedelmi Zrt. konzorciumával kötött kivitelezési szerződést az 1-es villamosvonal Kelenföldig történő meghosszabbítására, 8 milliárd 631 millió forint értékben. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából így tovább folytatódik a budapesti villamoshálózat fejlesztése, s egy több évtizede tervezett beruházás válik valóra.

A kivitelezés 2017. november 13-án kezdődik és tervezetten 2018 végéig tart. A projekt eredményeként a két cég megteremti az összeköttetést az Etele téri végállomás térségében a MÁV Kelenföldi pályaudvar, a Volán pályaudvar, a 4-es metró végállomás, a BKV busz pályaudvar, valamint a 19-es (fonódó) és a 49-es villamosok végállomása és az 1-es villamos között. A projekt célja részben az Etele téri csomópont hatékony összekapcsolása a kelenföldi és a dél-pesti városrésszel, lehetővé téve az agglomerációból érkezők számára a gyorsabb eljutást a város ezen részei felé, valamint a környék lakóinak számára a belváros felé tartó metró- és villamosvonalak gyors elérését.

A vonal fejlesztése a város egyik legnagyobb lakótelepét is érinti. Ezeket a XI. kerületi célpontokat eddig csak a 103-as buszra történő átszállással lehetett elérni. A meghosszabbítás a lakótelepen élők, valamint a városba vonattal és helyközi buszokkal érkezők számára jelentősen csökkenti az átszállások számát és a menetidőt főként Dél- és Kelet-Pest irányába.

 

Könnyű megközelítést, egyszerű átszállást biztosítanak

Az 1-es villamosvonal új szakaszán a vonalon korábban megvalósított megállótípusok kerülnek kialakításra a Tétényi útnál és a Bártfai utcánál. Az Etele téri villamos végállomás közvetlen kapcsolatot biztosít majd az M4-es metró végállomásához, eléréséhez sem a buszpályaudvar, sem a vasútállomás felől nem lesz szükség arra, hogy a közutat keresztezzük. A peronokat akadálymentesen lehet majd megközelíteni, jelentős hosszban fedett megállók épülnek színvonalas, korszerű utastájékoztatási felületekkel. A villamospálya az Etele út teljes hosszában füvesített lesz, ami nemcsak esztétikai élményt nyújt, de a zajcsökkentés szempontjából is lényeges. A Tétényi úti és a Bártfai utca megállók közötti részen a vágányok között zöldfelület kerül kialakításra.

Az 1-es villamos meghosszabbítása során a Hengermalom út – Fehérvári út csomópontban létesített ideiglenes végállomás minimális átépítésével kerül meghosszabbításra a kétvágányú villamospálya az Etele úton. A mintegy 1,7 km hosszú új pálya az Etele úton középen vezet, majd balra kanyarodik a Somogyi útra, ahol az Etele tér magasságában kerül kialakításra az új, négy vágányos fejvégállomás. A végállomás elhelyezésénél és a vágányhálózat kialakításánál figyelembe veszik a kedvező gyalogos kapcsolat kialakítását, valamint a végállomásba további villamosvonal fejlesztések távlati bekapcsolásának lehetőségét.

 

Sok-sok zöldfelületet hoznak létre

A projekt keretében komplex zöldfelületi megújítást végeznek, amely érinti az Etele út mentén fekvő zöldfelületek, valamint a Fehérvári út – Tétényi út közötti szakaszon az Etele út déli oldalán tervezett lakóépületek közötti zöldfelületeket is.

Szintén felújításra kerül az Etele park tejes területe, melynek során az Etele úttal párhuzamosan kétirányú kerékpáros forgalmat biztosító kerékpárút létesül. A park építése során megújul a növényzet, az összes járófelület és a dísztér, új vízjáték kiépítésével. Az Etele úton a leendő villamos nyomvonalán fakivágásra – ahol ez lehetséges, ott átültetésre - is sor kerül, azonban gondoskodnak a pótlásról. Ez azt jelenti, hogy átmérőtől függően 400-500 fa és 11 ezer cserje kerül kiültetésre, valamint 21.600 m2-en felújítják a füves területeket is.

 

Az 1-es villamos teljes vágányfelépítése korszerűvé válik

A projekt keretében megújul a villamospálya a pesti oldalon a Győrffy István utca – Mester utca közötti 1,6 km hosszú szakaszon. Ez azt jelenti, hogy az 1-es villamos nyomvonalán a teljes vágány infrastruktúra modernizálódik. Ezen munkák kivitelezését 2018 nyarára, az iskolaszünetre időzítik.

A projekt megvalósítása idején az Etele út teljes hosszán, valamint a kapcsolódó csomópontokban jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani, és átmenetileg megszűnik az Etele úton a parkolási lehetőség. A vágányok átvezetését az Etele út–Fehérvári út csomópontban 2018. augusztus-szeptemberre tervezik. A Fehérvári úti villamosok ebben az időszakban ideiglenesen nem közlekednek.

A kivitelezés időszakában az Etele úton a forgalom egyirányúsításra kerül a Fehérvári út irányába. Az érintett autóbuszok átmenetileg terelő útvonalon járnak. A BKK az 1-es villamos projekt megvalósításával összhangban tervezi a Fehérvári út Hamzsabégi út és Lecke utca közötti, valamint Csurgói út és Kondorosi út közötti szakaszainak felújítását is.

Colas Alterra Zrt.Aktuálisvillamoshálózat fejlesztésKelenföldBKKSiemens Zrt.

Hírlevél

Hirdetés