2024.03.29, Péntek
Elrajtolt a Zalaegerszeget bekötő gyorsforgalmi útfejlesztés
fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Elrajtolt a Zalaegerszeget bekötő gyorsforgalmi útfejlesztés

magyarepitok.hu

2018.02.23. 12:25 - Hegedűs Gergely

Az M76-os kiépítése több szakaszban történik meg a megyeszékhely és az M7-es autópálya között, kapcsolódva a leendő M9-es gyorsforgalmi úthoz. Az út nyugati végén a Colas már elkezdte a munkákat, a keleti végén a Strabag a kivitelező.

Hirdetés

Pénteken délelőtt a Zala megyei Alsónemesapáti közelében megtartották az M76-os gyorsforgalmi út alapkőletételét. A beruházás Zalaegerszeg gyorsforgalmi elérhetőségét teremti meg, kapcsolatot létesítve az M7-es autópálya és a megyeszékhely között. A 17 települést érintő új út a sármelléki repülőtér érintésével épül meg, továbbá egy oldalág révén Keszthely is kétszer kétsávos bekötést kap - hangzott el a projektet elindító eseményen.

Az M76-os különlegessége, hogy a zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódva okosútként épül meg, így az önvezető és elektromos járművek közúti tesztelését is lehetővé teszi majd.

A leendő gyorsforgalmi úton többek közt az úttestbe integrált napelemek lesznek, amelyek az összes lámpát és jelzőtáblát üzemeltetik, de felsővezetéket is terveznek az útra, hogy az elektromos meghajtású kamionok áramszedővel haladhassanak rajta - derült ki az alapkőletételen.

A képre kattintva galéria nyílik - fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A beruházó NIF Zrt. tájékoztatása szerint az M76-os teljes fejlesztése 170 milliárd forintos összköltséggel jön létre, teljes átadásának várható ideje 2022 negyedik negyedéve.

A pénteki sajtóeseményen kiderült, az új gyorsforgalmi út több projekt eredményeként épül meg:

  • az út keleti végén az M7-es autópályától Fenékpusztáig tartó 8,6 kilométert a Strabag építi meg 2020-ig;
  • nyugaton a Colas munkájának köszönhetően a régi 76-os főút Zalaegerszeg és Alsónemesapáti közötti mintegy másfél kilométeres szakaszát négysávossá alakítják szintén 2020-ig, ez a kivitelezés már elindult;
  • a kettő közötti középső szakasz tervezése is elindul, itt az építkezés befejezését 2022 végére tervezik;
  • a beruházás során Keszthelyre is kiépül egy négysávos út (az alábbi térképen pirossal jeölve).

Ahogy ez a fenti térképből is kiderül, az M76-os összekapcsolódik majd a térséget szintén érintő M9-es gyorsforgalmi úttal.

Galéria

ColasStrabagAktuálisútépítésgyorsforgalmi utakR76-os út

Hírlevél

Hirdetés