2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Jövő héten indul a tram-train vasútvonalának kivitelezése
tramtrain.hu

Jövő héten indul a tram-train vasútvonalának kivitelezése

nif.hu

2018.03.29. 11:57 - Antal Zsófia

A Swietelsky megkezdi a Szeged, Algyő és Hódmezővásárhely közötti vasúti szakaszok korszerűsítését, illetve a második vágányok megépítését.

Hirdetés

Teljes nagyvasúti vágányzár mellett elindulnak a Szeged–Hódmezővásárhely tram-trainhez kapcsolódó legjelentősebb munkálatok - közölte a beruházó NIF Zrt. A következő hetekben a Swietelsky Vasúttechnika Kft. megkezdi a nettó 25,11 milliárd forintos kivitelezést, melynek keretén belül először a Hódmezővásárhelyi Népkert és Algyő közötti szakaszt, majd az Algyő és Szeged-Rókus állomások közötti szakaszt érinti munkavégzés.

A projekt keretében:

  • megújul a 135-ös vasútvonal mintegy 22 kilométeres szakasza,
  • a tervezett menetrend biztosítása érdekében új, második vágány épül Szeged-Rókus elágazás és Baktó elágazás, valamint Sártó elágazás és Kopáncs között,
  • sor kerül az algyői Tisza-híd részleges felújítására, megerősítésére.
  • Megtörténik az algyői állomás környezetének korszerűsítése (új perontetős utasperon, P+R parkoló),
  • a hódmezővásárhelyi állomáson új perontetős utasperon építése,
  • az algyői állomásépület részleges átépítése,
  • a Hódmezővásárhelyi Népkert állomásépület részleges átépítése,
  • a biztosítóberendezési rendszer rekonstrukciója és a központi forgalomirányítás kiépítése a Szeged-Rókus elágazás és a Hódmezővásárhelyi Népkert között.

A fejlesztésnek köszönhetően 2020 közepétől 100 km/h sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok a Szeged-Rókus és a Hódmezővásárhelyi Népkert között, Szeged-Rókus Elágazás és a Hódmezővásárhelyi Népkert között pedig javul a forgalombiztonság. A NIF Zrt. közleménye szerint a Szeged–Hódmezővásárhely térség vasúti személyszállítása az egyéni közlekedésnél is kedvezőbb alternatívát fog biztosítani az erre közlekedők számára.

A Szegeden és Hódmezővásárhelyen belüli szakaszokat a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry PE Kft. kivitelezi.

A kivitelezéshez kapcsolódó teljes vágányzár időtartama a 135-ös vasúti vonalon 2018. április 4-től 2019. április 25-ig Szeged és Hódmezővásárhely között, míg a Hódmezővásárhelyi Népkert állomás átépítése miatt érintett 130-as vasúti vonalon 2018. április 4-től július 31-ig Hódmezővásárhely és Szentes között esedékes. Az április 4-től életbe lépő menetrend-módosítások június 15-ig, a nyári menetrendig érvényesek, de a munkafázisokhoz igazodva további változások is lesznek a felújítás befejezéséig.

Swietelsky Vasúttechnika Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)AktuálisHódmezővásárhelySzegedvasútfejlesztéstram-trainAlgyő

Hírlevél

Hirdetés