2024.04.18, Csütörtök
Zajlik a komáromi híd közel 100 méteres tartópilonjának bebetonozása
nif.hu

Zajlik a komáromi híd közel 100 méteres tartópilonjának bebetonozása

nif.hu, magyarepitok.hu

2018.12.12. 17:32 - Antal Zsófia

Igazán látványos szakaszhoz érkezett a Hídépítő, a Mészáros és Mészáros, valamint a Hódút által kivitelezett projekt, hiszen mostantól a harmadik pillér fölött tornyosuló szerkezet víz feletti elemei következnek.

Hirdetés

Már betonozzák az új komáromi Duna-híd pilonját – jelentette be Kiss Boglárka, a beruházó NIF Zrt. szóvivője az építkezés látogatóközpontjában. A pilon, amely a kábelek segítségével tartja majd a hidat, a harmadik pillérből emelkedik ki, és 95 méter magas lesz. A híd kivitelezését a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. (H-M DUNAHÍD Konzorcium) végzi nettó 91,199 millió euró értékben.

Mostanra beemelték a pilon alsó részének tizenegy elemét, melyek mind a pillér belsejében találhatók, így betonozás után nem lesznek láthatók. A további 35 pilonelemet a Dunán levő pontonokon állítják össze úgy, hogy két elemet előre összehegesztenek, utána emelik a helyére. A most összeállítás alatt levő darabok már a pilon látható, víz feletti részének első elemei lesznek.

„A híd minden támaszának cölöpözése elkészült, ebben a munkafolyamatban beépítettünk 1259 méter cölöpöt és 2100 m3 betont. A teljes projekt során 15.000 m3 szerkezeti betont fogunk felhasználni, ebből már 11.000 m3-t beépítettünk” – emelte ki Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója.

A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: NIF Zrt.)

 

A pillérek fele már készen van, a másik három is épül

A NIF Zrt. szóvivője a hídépítés további fejleményeiről elmonda, hogy a híd hat pillérjéből már készen van a szlovák oldalon lévő három, és a magyar oldalon is folyamatban van az építésük. Beemelésre került továbbá az összesen 36 elemből álló hídpálya 12. eleme is, s a merevítő tartók egyharmada a helyszínen van. A gyártás az acélszerkezeti üzemekben folyamatos, a csepeli előszerelő telepen pedig folyik a hídpálya elemek összeállítása, hegesztése és festése.

Az acélszerkezetek gyártásáért, összeállításáért a Hódút Kft. felel. Szücs Tamás, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 67%-os a készültség a szerkezetek gyártásánál, és 35%-os a helyszíni szerelés tekintetében. A közlekedők várhatóan 2020-tól használhatják a hidat.

A hídhoz kapcsolódó magyar oldali bekötőúton elkészült az 1-es főúti új csomópont a két körforgalommal -tette hozzá Kiss Boglárka. Október 31. óta megy rajta a forgalom, de jelenleg még munkaterület, folyamatban van az ideiglenes forgalomba helyezési eljárás, a hatósági engedély kiadása ezen a héten várható. A forgalom ráterelésére azért volt hamar szükség, hogy a déli elkerülő lezárását meg tudják szüntetni, és ezzel tehermentesítsék a várost. A hídépítési projektnél nagyon rövid lesz a téli leállás, mindössze december 21. és január 2. között tervezik szüneteltetni a munkát.

Galéria

A-Híd Zrt.Hódút Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)AktuálishídépítésKomáromMészáros és Mészáros Kft.

Hírlevél

Hirdetés