2024.03.29, Péntek
New York-i építésziroda teremti meg az új Közlekedési Múzeum arculatát
Fotók: kozlekedesimuzeum.hu

New York-i építésziroda teremti meg az új Közlekedési Múzeum arculatát

magyarepitok.hu

2019.03.18. 14:02 - Almási Krisztina

Az új épületnél nagy szerepet kapnak a műemléki szempontok, a fenntarthatóság, a közösségi terek kialakítása, valamint illeszkedése a városképbe. Várhatóan 350 ezer látogatót vonz majd évente.

Hirdetés

A korábbi várakozásoknak megfelelően eredményt hirdettek a Közlekedési Múzeum új épületének tervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, melyet a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda nyert el. A projekt keretében megszülető új épület Budapest X. kerületében, a kőbányai Magyar Államvasutak egykori Északi Járműjavító területén kap majd helyet. Ez a nagyszabású kulturális fejlesztésre kiírt pályázat világszerte nagy érdeklődést váltott ki, összesen 13 építésziroda nyújtott be pályaművet.

A pályázatok elbírálása során olyan értékelési szempontokat vettek figyelembe, mint például:

  • műemléki szempontok érvényesítése és illeszkedés a környezetbe,
  • építészeti minőség és újszerűség,
  • fenntarthatóság és gazdaságos működtetés,
  • modern múzeumi és bemutatási technológiák alkalmazása,
  • okos megoldások és környezetbarát épület,
  • kiállítás és épület szerves egysége.

 

Az 1899 óta fennálló Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Európa egyik legrégebbi közlekedési múzeuma volt, amely évente mintegy 150-200 ezer látogatót vonzott. Városligeti épülete azonban nem volt alkalmas a kiállítás mellett a folyamatosan gyarapodó gyűjtemények és archívumok, a restaurátorműhelyek és a korszerű múzeumi infrastruktúra elhelyezésére.

 

 

Új kulturális negyed születhet Budapesten

Az új helyszín környezetében több város rehabilitációs beruházás zajlik, amelyek közül legjelentősebb a Magyar Állami Operaház Műhelyházának kialakítása, valamint a Népliget – Budapest legnagyobb területű, de kevéssé látogatott városi parkjának – megújítása. Az így létrejövő kulturális-rekreációs negyed egyik fókuszpontja az új Közlekedési Múzeum lehet.

Az új épületben lehetőség nyílik a kiállítóterek kialakítása mellett raktárak és restaurátorműhelyek elhelyezésére, miközben konferencia- és rendezvényhelyszínként is szolgál majd. Az éves látogatószám pedig várhatóan megduplázódik, tehát mintegy 350 000 fővel számolnak.

 

 

Galéria

AktuálispályázatoktervpályázatKőbányamúzeumtervezés

Hírlevél

Hirdetés