2024.03.28, Csütörtök
A hónap végéig eldőlhet, ki építi a Budapest-Belgrád gyorsvasutat
Illusztráció - 163.com

A hónap végéig eldőlhet, ki építi a Budapest-Belgrád gyorsvasutat

magyarepitok.hu

2019.04.09. 10:44 - Szabó Ákos

Varga Mihály pénzügyminiszter Kínában tárgyalt.

Hirdetés

Jó ütemben halad a magyar fővárost a kelebiai határátkelőn keresztül a szerbiai Belgráddal és a tervek szerint az Athén melletti Píreusz kikötőjével összekötő óriásberuházás előkészítése. A gyorsvasút, melynek hazai szakaszára korábban 525 milliárd forintot (illetve 10 százaléknyi tartalékköltséget különített el a kormány), egy magyar-kínai konzorcium munkálataival fog megépülni.

Varga Mihály pénzügyminiszter ezt az információt újra megerősítette, valamint újabb híreket közölt a projektről, miután a kínai Eximbankkal tárgyalt a távol-keleti ország fővárosában, amellett, hogy elmondta, a magyar kormány elkötelezett a beruházás mellett. A minisztérium sajtóközleményéből kiderül: a fővállalkozói szerződések előkészítése jó ütemben halad, a tervek szerint a pályázatot elnyerő – kínai és magyar cégekből álló – konzorciumról akár április végéig döntés születhet.

 

2023-ra készülne el a vasút

A tervezői és kivitelezői munka ezt követően meg is kezdődhet. A cél az, hogy

2023-ra befejeződjön a Budapest-Belgrád vasútvonal építése.

Ennek érdekében a kormány egyszerűsíteni kívánja a munkálatokhoz szükséges eljárásokat is, és lehetővé teszi, hogy az illetékes hatóságok a szükséges engedélyeket gyorsított eljárásban bocsássák ki – közölte a tárcavezető.

 

Az új Selyemút fontos állomása lehet Budapest

A Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítésének két fő célja van:

  • az új kínai Selyemút-program nyugati elemeként a távol-keleti ország cégeinek Görögországon keresztül folyó európai exportjában vállalahat kulcsfontosságú szerepet,
  • valamint hozzájárul a közép-kelet-európai, jelenleg hiányos észak-dél irányú vasúti kapcsolatok bővítéséhez és korszerűsítéséhez is.
AktuálisvasútfejlesztésKelebiaBudapestgyorsvasútBelgrád

Hírlevél

Hirdetés