2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Igazi csapatmunkával valósult meg határidőre a zalakarosi gyógycentrum felújítása
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Igazi csapatmunkával valósult meg határidőre a zalakarosi gyógycentrum felújítása

magyarepitok.hu

2019.08.14. 08:45 - Almási Krisztina

A közelmúltban adták át a Zalakarosi Fürdő egy megújult szegletét, melynek érdekességeiről, kihívásairól és megoldásairól Szabadics Rolanddal, a Szabadics Zrt. építésvezetőjével beszélgettünk.

Hirdetés

Nemrég adták át a Zalakarosi Fürdő megújult gyógycentrumát és a hozzá kapcsolódó gyógykertet, amely a Szabadics Zrt. munkájával valósult meg bruttó egymilliárd forintból. Emellett az épület közvetlen környezete is megújult kertrendezés, kerítésépítés és térburkolás által. Az épületszerkezetet, gépészetet és belsőépítészetet is magába foglaló beruházás 10 hónap alatt készült el közel 1000 négyzetméteren.

Szabadics Roland, a fejlesztés építésvezetője elmondta, hogy naponta átlagosan 70-80 ember dolgozott az építkezésen.

Hozzátette, hogy a projekt egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy sokféle szakiparnak kellett egyidejűleg dolgoznia a területen.

Ez azt is jelentette, hogy meg kellett találni a módját annak, hogy a dolgozók magas létszáma és a különféle szakiparok hogyan hangolhatók össze úgy, hogy ne akadályozzák egymást és a lehető leghatékonyabb legyen a munkavégzés.

 

Szabadics Roland, a projekt építésvezetője

A kivitelezés fontos szempontja volt az is, hogy jelentős része az őszi-téli időszakra esett. Emiatt teljesen be kellett fóliázni az épületet és fűtésre is szükség volt, hiszen a burkolási segédanyagok megkövetelnek egy bizonyos belső hőmérsékletet. Ezen kívül az egyes időszakokban nagyon nehezen lehetett megközelíteni az épületet a havazások és esőzések miatt.

Az építésvezető érdekességként megjegyezte, hogy a kivitelezés helyszíne nagyon közel esett mind a vállalat székházához, mind a telephelyükhöz – ennek előnyeit pedig igyekeztek a lehető legoptimálisabb módon kihasználni.


Állandó alkalmazkodást igényelt a kivitelezés

A projekt alapvetően két részből állt: egyrészt a gyógycentrum teljes átalakítását, másrészt a gyógykert felújítását foglalta magába. A gyógykertben a külső medence is megújult, ennek munkálatait azonban a megrendelő végezte el. A kertparkosításra a kivitelezőnek külön határidőt kellett teljesítenie, ugyanis a cél az volt, hogy húsvéthétvégére meg tudják nyitni a gyógykertet és a külső termálmedencét. Ezek határidőre elkészültek, így a vendégek április 18-tól igénybe vehették ezeket a szolgáltatásokat.

 

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Szabadics Roland kiemelte, hogy ez egyúttal azt is jelentette, hogy a látogatók szinte az építkezési munkaterület mellett, a kivitelezéstől mintegy 50 méterre már használták a külső medencét. Ezután május 1-jén teljes kapacitással megnyitott a fürdő, kivéve a gyógymedencét is magába foglaló kupolás épületet.

Az építésvezető azt is elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a vendégek zavartalanul pihenhessenek az építkezés közelében is. A munkaterület mellett folyamatosan üzemelt a fürdő kültéri szaunája, ahol naponta kétszer szaunaszeánszokat tartottak, így erre az időszakra gyakorlatilag beszüntették a munkát.

 

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)


Igazi összefogással született meg a végeredmény

Szabadics Roland kiemelte, hogy elismerés illet mindenkit, aki ebben a projektben részt vett. Mint mondta: „Ez egy csapatmunka volt. Nagyon nagy köszönetet kell mondanom, elsősorban a fizikai dolgozóknak, hiszen nélkülük ez nem sikerülhetett volna. Nagyon sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy ha nem lenne saját munkaállományunk, ahonnan meríteni lehet, akkor a projektek megvalósítása sokkal nehezebb lenne. A végén a saját munkavállalóink csinálták a medenceburkolás oroszlánrészét.”

Hozzátette, hogy sokat köszönhetnek azoknak az alvállalkozóknak, akik megértették ennek a feladatnak a súlyát, ezért úgy csoportosították az erőforrásaikat – akár a munkaidő meghosszabbításával, akár szombati munkanap bevezetésével –, hogy a saját munkarészükkel folyamatosan elkészüljenek a megadott határidőre. Az építésvezető külön kiemeli az épületgépész, a medencegépész és kertépítő alvállalkozót, akik ezzel a hozzáállással megkönnyítette a Szabadics munkáját.

 

Szabadics Roland a csapatmunkát illetően megjegyzi, hogy nem csak a fizikai, hanem a szellemi dolgozói háttér is nagyban támogatta a munkáját, megemlítve az előkészítő mérnököket, a szakági projektvezetőket és a felettesét.

A Zalakarosi Fürdő tervezett fejlesztéseiről kérdezve az építésvezető beszámol róla, hogy a fürdő vezetése nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlesztésekre és újításokra, jelenleg is zajlik egy új, exkluzív szaunavilág építése, szintén a Szabadics Zrt. fővállalkozásával. Ez az idei évben el fog készülni, december végén meg szeretnék nyitni a vendégek számára is, illetve további fejlesztési tervek is vannak kilátásban.

Galéria

AktuálisZalakarosSzabadics Zrt.gyógyfürdőkfürdőfejlesztésturizmus

Hírlevél

Hirdetés