2024.04.16, Kedd
Lélegzetelállító külsőt nyert a Liget legrégebbi épülete
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu, Drónfelvétel: Liget Budapest

Lélegzetelállító külsőt nyert a Liget legrégebbi épülete

magyarepitok.hu

2019.08.29. 12:04 - Szabó Ákos

Hamarosan átadják a Zsolnay-kerámiákkal ékesített, Liget Budapest Projekt keretében Millennium Házaként újjászületett régi Olof Palme Házat, melynek kivitelezését az Épkar Zrt., a lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatokat pedig az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el.

Hirdetés

A Liget Budapest Projekt egyik leglátványosabb eleme a régi Olof Palme Ház restaurációja, melyről korábban részletes projektinterjúval is beszámoltunk. Most a hamarosan a MIllennium Házaként megnyíló impozáns épület délelőtti bemutatásán Baán László, a Liget miniszteri biztosa kifejtette: a Városliget legrégibb és egyik legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója a végéhez közelít, a régi pompájában felújított épület még ez év őszén megnyitja kapuit a látogatók előtt. A Millennium Háza elé pedig látványos, 1500 tőből álló  rózsakertet is telepítettek, a folyamatokról pedig egy látványos videót is közzétettek.

 

 

Különleges installációval készülnek az őszi nyitásra

Lapunk Gyorgyevics Benedektől, a Városliget Zrt. vezérigazgatótól megtudta: befejeződött a ház értékmentése, a tesztüzemre való felkészítés mellett, jelenleg építik a különleges díszkutat és installálják a kiállítást az őszi nyitásra.

A több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben leromlott állapotba került épület műemléki restaurációját és modern feladatokra alkalmassá tételét az Épkar Zrt. kivitelezésével valósították meg. A lebonyolítást és a műszaki ellenőrzési feladatokat az Óbuda Újlak Zrt., valamint a Főber Zrt. alkotta Liget Mérnök Konzorcium végezte el a nagyszabású projektben.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A régi értékek megőrzése és modern bemutatása a cél

Az eseményen Baán László kifejtette: a neoreneszánsz stílusú épület 2017. novemberében elindult műemléki rekonstrukciója komoly értékmentés, a századforduló egyik nagy értékű hazai építészeti mementóját sikerült most az eredeti, Pfaff Ferenc által jegyzett tervek alapján helyreállítani.

 

 

A Millennium Háza jelképe a Liget Budapest projekt alapvető célkitűzésének: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának.

 

 

Hamarosan a nagyközönség is látogathatja majd a Millennium Házát: a homlokzaton számos restaurátor munkájával újultak meg a látványos Zsolnay-díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. Az épület főbejárata pedig visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra.

 

A Millennium Háza a Liget Budapest vízióját vetíti előre

A beruházás kihívásairól Gyorgyevics Benedek a magyarepitok.hu-nak elmondta: a Városliget egyik legrégebbi, több mint 130 épületéről van szó, ami korát meghaladó, gazdag díszítettségének köszönhetően egy egészen különleges ékessége a hazai építészeti örökségnek. „Ezért volt óriási felelősség és kihívás, hogy mindig a legnagyobb gondossággal és tisztelettel álljunk a műemléki igényi helyreállításhoz a tervezőasztaltól kezdve egészen a szalag ünnepélyes átvágásáig” – tette hozzá.

 

Gyorgyevics Benedek és Baán László

„Ha végigtekintünk a Millennium Háza csodálatosan restaurált, míves homlokzatán, Pfaff Ferenc eredeti tervei alapján helyreállított, impozáns belső terein, azt gondolom büszkén mondhatjuk, hogy sikerrel jártunk” – folytatta. „Az évszázados hagyományainkon nyugvó értékeinket oly módon őriztük meg, hogy a mai modern igényekre felkészítettük, s jövőbe mutató, fenntartható megoldásokkal is felvérteztük” – emelte ki. Befejezésül rámutatott:

„Nem titkolt célunk volt, hogy ezzel egyúttal ízelítőt is adjunk abból a vízióból, hogy hogyan képzeljük a teljes megújult Városligetet.”

 

1500 rózsatő és egy Zsolnay-kút várja majd a látogatókat az előkertben

A Millennium Háza környezetének kertészeti megújítása is megvalósul, melynek során egy, a Városligetben egyedülálló rózsakertet is telepítettek az épület bejáratához: számos rózsafaj változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát. A századforduló hangulatát megidéző kert központi eleme egy új Zsolnay-díszkút lesz, mellette változatos színű és virágformájú ágyásokkal. A tájépítészek az épület jellegéhez alkalmazkodva tervezték meg az 1500 tő alkotta Rózsakertet, amely így egyben a Millennium Háza előkertje is lesz.

 

 

Galéria

AktuálisLiget Budapest ProjektÉpkar Zrt.műemlékfelújításVárosligetÓbuda GroupFőber Zrt.

Hírlevél

Hirdetés