2024.03.29, Péntek
Hatalmas uniós támogatást kapott az M30-as építkezése Miskolc és a határ között
Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Hatalmas uniós támogatást kapott az M30-as építkezése Miskolc és a határ között

mti, magyarepitok.hu

2019.09.11. 14:10 - Szabó Ákos

182 milliárd forinttal járul hozzá a Kohéziós Alap a Miskolc és Tornyosnémeti között futó autópálya építkezését.

Hirdetés

Az Európai Unió 552,6 millió euróval (mintegy 182,3 milliárd forint) támogatja a magyar-szlovák közúti kapcsolatokban új szintet jelentő M30-as autópálya építkezését - közölte az Európai Bizottság (EB) szerdán.

Az Miskolc és a szlovák államhatár között zajló óriásprojektjének óriásprojektjének jelentős része három ütemben valósul meg (az első munkálatokról legutóbb augusztusban számoltunk be):

  • az első 10,4 kilométert Miskolc és Szikszó között (a 30+100-as és a 40+500-as kilométer szelvények között) a STRABAG Építő Kft. és a STRABAG AG konzorciuma építi meg;
  • a 24,2 kilométeres második szakaszt Szikszótól Encsig (a 40+500-as és a 64+700-as között) a Colas Út Zrt. és a Colas Hungária Zrt. alakítja ki;
  • a 22,1 kilométeres harmadik szakaszt Encs és Tornyosnémeti között (a 64+700-as és a 86+848-as között) a pedig a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. adja majd át.

 

 

A határ mindkét oldalán élő magyaroknak fontos az autópálya

Az EB közlése szerint az uniós Kohéziós Alapból finanszírozott beruházás célja a forgalom felgyorsítása, a közúti biztonság javítása és a forgalmi torlódások csökkentése. A fejlesztés segíti a Balti-tenger és a Fekete-, illetve Égei-tenger menti területeket összekötő, Via Carpatia nevű európai közlekedési hálózat kiépítését.

A Miskolcot Kassával összekötő, így a felvidéki magyarok közlekedését is javító pálya egyik fontos szakaszát már tavaly januárban átadták: az EuroAszfalt Kft. kivitelezésében a határ és Tornyosnémeti közötti 1,7 kilométer épült ki.

 

Közel félszáz híd épül

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos az uniós finanszírozással összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy az érintett közúti összeköttetés kiépítése régóta esedékes, és közvetlen előnyökkel jár Borsod-Abaúj-Zemplén megye egymillió lakosa számára, akik a jövőben gyorsabban, biztonságosabb és kényelmesebben utazhatnak

Az uniós finanszírozás fedezi között egy 60 kilométeres autópályaszakasz és 48 darab, az út felett átívelő híd megépítését. A munkálatok várhatóan 2022 februárjára zárulnak le.

AktuálisM30-asStrabagColasHódút Kft.Duna Aszfalt Zrt.EuroAszfalt Kft.MiskolcTornyosnémetiautópályaútépítés

Hírlevél

Hirdetés