2024.03.28, Csütörtök
Miskolc közlekedését gyökeresen megváltoztatja ez a különleges híd
Fotók: Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu

Miskolc közlekedését gyökeresen megváltoztatja ez a különleges híd

magyarepitok.hu

2019.10.11. 14:22 - Hegedűs Gergely

A HE-DO Kft. kivitelezésében egy Y alakú új híd jön létre, javítva a vasútállomás és egy frekventált városrész megközelítését. Egyszerre három vasúti átjárót vált ki.

Hirdetés

Pénteken Miskolcon letették a HE-DO Kft. által kivitelezendő átfogó közlekedésfejlesztés alapkövét.

A projekt első ütemében egy tehermentesítő út fejlesztése, a másodikban pedig egy Y alakú híd kivitelezése zajlik a Tiszai pályaudvar közelében, mely egyszerre három vasútvonal felett biztosít átjárást.

A szerződéses értékét tekintve nettó 13,49 milliárd forintos beruházás elősegíti a Tiszai pályaudvar könnyebb megközelítését, valamint nagymértékben javítja Miskolc egy frekventált városrészének, Martinkertvárosnak az elérhetőségét.

A képre kattintva galéria nyílik az eseményről


Két vasúti hidat és egy szintbeli átjárót vált ki

Az új közlekedési folyosó a 3-as főút Király utcai szakaszát köti be a pályaudvar térségébe, elkerülve és tehermentesítve a piacnak és autóbuszállomásnak is helyt adó, nagyforgalmú Búza teret. Ennek érdekében a Király utcából jobbra kiágazó Vörösmarty utcát bővítik négysávosra 570 méter hosszúságban.

Ez vezet fel az Y-hídra, aminek egyik ága (jobbra) a Martinkert városrész felé vezet majd, a másik pedig (tovább egyenesen) a Tiszai Pályaudvar felé. 

Utóbbi irányban a híd kiváltja a jelenlegi szintbeli vasúti kereszteződést a Pfaff Ferenc utca végénél. Ennek közelében a Vörösmarty utcán, illetve Kisfaludy utcán jelenleg két kisebb vasúti híd vezet át a sínek felett. A beruházásban létrejövő Y-híd mindhárom érintett vasúti átjárót egyszerre váltja ki.


A Martinkertvárosba vezető út is átépül

A projektben megtörténik a Vörösmarty utca új szakaszának kialakítása is 160 méteren a selyemréti átkötésig, egy új jelzőlámpás csomópont kialakításával. (Ezután a korábbi sajtóhírek szerint az új közlekedési folyosó a Szinva-patak déli oldalán halad majd, végül a Szondy György utca nyomvonalán tér vissza az M3-asba.)

Az M3-as és a kibővülő Vörösmarty utca találkozásánál turbó körforgalom épül, a Tiszai pályaudvarnál egy száz férőhelyes P+R parkoló létesül. A Vörösmarty utca és a Soltész utca csomópontját is átépítik, új kanyarodó sávokat kialakítva. A Martinkertvárosba vezető Kisfaludy utca korrekciója és burkolatépítése is megtörténik 175 méteren.


A leendő ipari park is jobb elérhetőséget nyer

Az eseményen részt vett az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is. Mosóczi László elmondta, a cél az, hogy Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos út. 

Dr. Alakszai Zoltán, Miskolc MJV jegyzője azt hangsúlyozta, a projekttel 30 éves adóságát törleszti a város, elsősorban Martinkertváros lakói felé. "Megszűnnek az áldatlan állapotok, a reggeli és délutáni dugók" - hangsúlyozta a jegyző. "Emellett könnyebben megközelíthetővé válik az új ipari park, melynek kiépítése már zajlik."

A munka látványos része jövő tavasszal indul, a beruházás legkorábban 2022 végére készül el.

cms://img/openGallery

Galéria

AktuálisHE-DOMiskolcNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)hídépítés

Hírlevél

Hirdetés