2024.03.29, Péntek
A cél vezérel: Pécstől Budapestig tett hozzá Magyarország épüléséhez a B Build
Interjúfotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A cél vezérel: Pécstől Budapestig tett hozzá Magyarország épüléséhez a B Build

magyarepitok.hu

2020.01.31. 09:59 - Szabó Ákos

Pécsen többek között állatkert, egyetemi épület és sportközpont, Budapesten egészségügyi központ, a Dunántúlon pedig gyár is viseli Benik Balázs cégének, a B Build & Trade Kft.-nek a keze nyomát. A családi építőipari hagyományt és a versenyszellemet tovább vivő korábbi háromszoros ralibajnok mindeközben már ökovárosrész építkezésébe is belekezd a fővárosban.

Hirdetés

Már gyermekkorától kezdve az építőipar világában nőtt fel Benik Balázs, aki a generálkivitelezésben vezet egy több, mint 100 fős céget, a B Build & Trade Kft.-t. Nevét ezzel együtt sokan az autóversenyzés világából ismerik: háromszoros magyar ralibajnokként még visszavonulását követően is időnként a versenyautóba ül, azonban immár közel egy évtizede saját építőipari vállalkozásán dolgozik, mely Pécsen, a Dunántúlon és a fővárosban is jelentős munkákat végzett el.

 

A PTE Damjanich utcai épülete (B Build & Trade Kft.) - a képre katttintva galéria nyílik.

 

A kezdetektől körbevette az építőipar

Az ügyvezető a szakmát a családi cégben, a főként mélyépítéssel foglalkozó Scorpio-Trans Kft.-ben kezdte el, már a korai éveiben is részt vett a munkában, amit autóvezetői karrierje alatt sem hagyott abba. Ekkor is vezette testvérével együtt a cég javítóbázisát – a cég járműállománya bőven meghaladta 100-at -, illetve sokat járt építési területekre is. „A munkaszervezés során, az életben tanultam bele ebbe a szakmába” – mutat rá.

 

 

Benik Balázs a ralis évek után (a mai ügyvezető 2003-ban,2006-ban és 2007-ben győzött az országos bajnokságon), 2012-ben alapította meg a B Buildet, először 3 fővel. „Az első munkánk az Groupama Arénában volt a mélygarázs -2-es szintje, ahol még alvállalkozóként dolgoztunk a Marketnek” – emlékszik vissza.

 

A saját álmait követi

„Többek között azért is alapítottam meg a céget, mert itt a saját álmaimat tudtam megvalósítani. Amit édesapám csinál, az egy példaértékű dolog, mindazonáltal ő egy régivágású úriember, aki egy nagyon jól menő céget vezet. Ott mások a projektek, amit felvállal az ember. Azóta mondhatom bátran, hogy a B Builddel sokat értünk el, de azt is látom, hogy egyes projektekben az ő fejével gondolkodva könnyebb lett volna.”

 

A B Build gépe a pécsi déli ipari terület bővítésén ősszel. (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

 

A B Build első generálkivitelezői munkája a Pécsi Vízművekhez tartozó pellérdi biogáz-erőmű felépítése volt: a projekt pedig sikeresen valósult meg, a hatékonysága az előírtnál is magasabb lett. „Ezt a projektet úgy indítottuk el, hogy volt benne kockázat, de menet közben teljesen kiegyenesítettük, hálásak voltak nekünk érte” – foglalja össze a cégvezető. Ennek kapcsán idézi a B Build mottóját is, miszerint a cél vezérel.

 

A Dárdai Pál Akadémia építkezése novemberben (Bernát Benjámin/mgayarepitok.hu)

 

Rámutat arra, hogy ez még az autóversenyzésből ered: „a pályán is, ha volt egy technikai problémánk és akár a 26. helyről kellett visszajutnunk a pontszerző helyre, akkor is addig küzdöttem amíg csak lehetett és ez általában sikerhez is vezetett. A szlogent a váltáskor is megtartottam.”

 

Felépítették a Pécsi Állatkertet

 

A Pécsi Állatkert főbejárata (B Build & Trade Kft.)

A cég Pécsen kiépülő Baranya megyei részlegére támaszkodva a Pécsi Állatkertben is jelentős munkálatokat vállalt el. „Felmerül a kérdés, hogy Budapesten lakom, miközben a cég jelentős munkákat végez Baranyán, hogyan alakult ez ki: itt több szakaszban egy nagyon erős bázist tudunk kialakítani, nagyon jó kollégákkal és látszott, hogy van értelme a térségben dolgoznunk.”

 

Már az első projektek is nagy sikert hoztak

 

 

A fejlődés folyamatos volt, hónapról hónapra érezhetően többen dolgoztak a B Buildnél és több egyre több alvállalkozóval is tartották a kiemelt partneri viszonyt. „Szintén Baranyában dolgoztunk egy 20 kilométeres csapadékvízelvezetésen, a tamási geotermikus erőművet is generálkivitelezőként építettük fel” – emel ki néhány projektet a cég portfóliójából rá Benik Balázs. „Ezeket a projekteket nem csupán befejeztük, hanem már mind túl van a garanciális időszakon is. Így büszkék lehetünk rá: már a kezdeti időszakban is is sikeres projektjeink voltak.”

 

„Ha belekezdünk egy beruházásba, nem hagyjuk ott”

A Pécsi Állatkerthez visszatérve még kiderül, láthatóan fontos projekt a számára, noha elmondja: nem volt mentes a problémáktól. „A BBT Kft. és az S és P 2004 Kft. konzorciuma a Nara Stúdió és Koch Péter tervezésével maradandót alkotott, amire a nehézségek ellenére is büszkék vagyunk. A mi cégünknek az az üzletpolitikája, hogy ha belekezdünk egy beruházásba, azt nem hagyjuk ott.”

 

A Pécsi Állatkert főépülete (B Build & Trade Kft.)

Az eredmény magáért beszél: a különleges állatkert, mely természetes környezetben, de sziklán fekszik (ez utóbbi nem könnyítette meg a tereprendezési feladatokat), a B Build & Trade munkájával kapott krokodilházat, reprezentatív fogadóépületet, szociális blokkot és fókamedencét is – többek között. „Itt szinte minden a mi és a konzorciumi partnerünk kezéhez köthető” – mondja el Benik Balázs. A cég pedig jelenleg is dolgozik a fókamedence bővítésén, melyet egy jóval későbbi tenderen nyert el – ez is mutatja a kiépített bizalmat.

 

Az egyetem építkezésével fejlődtek tovább

 

A PTE Damjanich utcai épülete (B Build & Trade Kft.).

Pécsen az egyetem fejlesztésében is fontos részt vállalt a B Build, mely a Damjanich utcai főépületét is felépítette. A cég vezetői – Benik Balázs mellett dr. Jakab Ferenc ügyvezető kollégája – heti 2-3 alkalommal látogatnak el a megyeszékhelyre, ahol most is dolgozik egyebek mellett a Dárdai Pál Akadémián és az egyetem Rókus utcai gyógyszerészeti tömjén is a vállalkozás. Az évek során irodabázist, műhelyt és magasépítési gépállományt is vásároltak, illetve 70 főt foglalkoztatnak közvetlenül, alvállalkozókkal együtt pedig mintegy 400 embert kezelnek a megyeszékhelyen.

 

Gyárépítésben is jól teljesítettek

 

A Vajda Papír gyára (B Build & Trade Kft.)

Eközben a Dunántúlon is több jelentős projektet vállaltak el: a hazai tulajdonban álló Vajda Papír modern, 26 ezer négyzetméteres dunaföldvári gyárát a Scorpio-Trans-szal együttműködve építették, Fonyódon pedig jelenleg is dolgoznak egy ezer fős kézilabdacsarnokon. A fővárosban egyik legfontosabb beruházásuk pedig a Bajcsy-Zsilinszky Kórház új, kőbányai egészségügyi központja, ahol a Digi-X Zrt.-vel közös konzorciumot vezeti BBT Kft.

„Ez egy nagyon nemes feladat: Budapest szívében egy közintézmény, ahol emberek gyógyulhatnak meg, nagyon jó, 21. századi környezetben. Már túl vagyunk a 80 százalékon – ez a beruházás lesz az első, ami a hasonlóan tervezett jelentős számúból elkészül.”

 

A Bajcsy-Zsilinszy Kórház kőbányai rendelőintézetének építkezése szeptemberben (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

 

Fenntartható közösséget alakítanak ki Budapesten

De ha Budapestre terelődik a szó, akkor a cég következő legfontosabb tervéről, a Szőlőliget Ökoparkról is szót ejt az ügyvezető, noha még nem akar mindent elárulni. A B Build fővárosi, cinkotai központja közvetlen szomszédságában egy közel 40 hektáros területen építenek majd fenntartható közösséget. Itt a B Build beruházóként is 50 százalékos szerepet vállal, Benik Balázs pedig üzlettársát, Majer Zoltánt is bemutatja.

 

Látványterv (Szőlőliget Ökopark)

„A Szőlőliget Ökopark a XVII. kerületben egy új városrész lesz, melyben összesen közel 600 lakást, vagyis 300 házat építünk fel" – mondja el a B Build ügyvezetője, és egyben hangsúlyozza: a terület beépítettségénél kifejezetten figyelnek arra, hogy az kertvárosi jellegű legyen.

„Miközben ez a helyszín korábban illegális szemétlerakóként működött, megvettük, megtisztítottuk és visszaadjuk a közösségnek. Két irányból lehet majd megközelíteni: a Cinkotai útról lesz a főbejárata, de a Naplási útról is elérhető lesz: mind Budapest felől, mind Pest megye felől.” A tóval, sétálóösvényekkel, bölcsődével és egészségügyi központtal felépülő új városrész beruházásáról a cégvezető megígéri: ahogy az előrehalad, még többet hallhatnak lapunk olvasói.

 

A család nélkül nem lehetett volna sikereket elérni

 

 

A B Build első 8 évét bemutató beszélgetésünket pedig a családjának tett hálaüzenettel zárja: „A családi háttér nagyon fontos. A feleségem nélkül, aki szépségkirálynő volt ’99-ben, ha nem vinné a háztartást, a céggel sem értünk volna el ilyen sikereket.”

Szabó Ákos

Galéria

AktuálisB Build and Trade Kft.PécsBudapestzöld megoldásokzöldmezős beruházásinterjúoktatási beruházásúj építésű lakásoküzemépítésegészségügyi fejlesztésDIGI-X Zrt.S és P 2004 Kft.Nara Stúdióépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés