2024.03.28, Csütörtök
Régi adósságát törleszti Budapest ezzel a most rajtoló munkával
Fotó: Bayer Construct Zrt.

Régi adósságát törleszti Budapest ezzel a most rajtoló munkával

magyarepitok.hu

2020.04.03. 12:31 - Hegedűs Gergely

A Bayer Construct Zrt. kivitelezésében egy a világörökség részét képező, mégis sok éve romosodó épület születik újjá a belvárosban. A munkák miatt a hétvégén forgalomkorlátozás lesz az Andrássy úton.

Hirdetés

Elkezdődött a pesti belváros egyik értékes műemléképületét újjáélesztő projekt a Bayer Construct Zrt. kivitelezésében.  A beruházásban az 1878-ban neoreneszánsz stílusban épült, de immár hosszú évek óta romos állapotban levő lakóépületet rendbe teszi, és prémium kategóriás lakásokat épít benne a magyar tulajdonú vállalat.

Az Andrássy út 47. alatt található épületnél februárban rajtolt a kivitelezés, amely tervezetten 2022 márciusában zárul, a szerkezetépítés az ütemterv szerint idén decemberben fejeződik be. A projektben ezen a hétvégén daruzási munkálatok indulnak, emiatt forgalomkorlátozások várhatók az Andrássy út érintett szakaszán és a Liszt Ferenc téren.


Különösen értékes a kapualj és a főlépcsőház

A háromemeletes – pincével, félemelettel és tetőtérrel is bíró - épület az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán Freund Vilmos és Quittner Ervin tervei alapján jött létre.

A mostani projektben 4700 négyzetméternyi hasznos alapterületen tíz lakásos társasház születik, a külső és a belső műemléki elemeket – többek közt a homlokzatot is - megőrizve.

Különösen értékes belső teret képez a kapualj és a főlépcsőház, ahol a belső boltozaton neoreneszánsz díszfestés jelenik meg.

A ház 1878 és 1880 között épült fel terméskő homlokzatú eklektikus stílusú sarokházként Karsai Ignác megbízásából, aki a Pesti Viktória Gőzmalom igazgatója volt. A bérpalotában a tulajdonos és családján kívül több tudós és vagyonos is élt a XIX. és XX. században. Voltak neves intézmények is az épületben, úgy mint a Világ című művészeti lap kiadóhivatala és szerkesztősége, majd pedig a Magyar Hírlap Rt. A földszinten a Palermo nevű kávéház volt egykor ismert, ahol Ady Endre is gyakran megfordult.

AktuálisBayer Construct Zrt.műemlékfelújításlakásépítésingatlanfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés