2024.04.25, Csütörtök
Így tör előre egy jégtörő hajó az építőiparban
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Így tör előre egy jégtörő hajó az építőiparban

magyarepitok.hu

2020.08.08. 07:29 - Hegedűs Gergely

Csak kevesen gondolnák, hogy mekkora feladat egy ajánlatot megfelelően előkészíteni a piaci versenytárgyalásra egy nagy építőipari projektben. De talán még kevesebben tudják, hogy ezt a szerepet a magyar magasépítésben piacvezető Marketnél egy fiatal hölgy oldja meg profi szinten. Hegedűs Dóra olyan sikeres projektekben játszott meghatározó szerepet, mint a Mol Campus többkörös tendere, a Bosch hatvani gyárberuházása vagy az esztergomi Mária Valéria Hotel építése. Interjú.

Hirdetés

A hazai magasépítésben piacvezető Market Építő Zrt.-nél van egy különleges pozíció:

leginkább egy óriási tempót diktáló jégtörő hajóhoz lehet hasonlítani, mely a vállalat élén haladva töri az utat.

A vállalkozási műszaki előkészítő mérnöki poszt izgalmas kihívásairól Hegedűs Dórával beszélgettünk, aki fiatal kora ellenére már négy éve tölti be ezt a kulcsfontosságú szerepkört.


Nem bánta meg a döntést

A Market mérnöke 2015-ben még egyetemistaként jelentkezett a céghez, ahová egy sikeres állásinterjú után gyorsan fel is vették. Egy évig a kivitelezői előkészítő mérnök szerepét töltötte be. Ezután a felsővezetés ajánlatát elfogadva került a vállalkozási igazgatóságra, azon belül a vállalkozási előkészítő pozícióba, ahol a tenderek előkészítése a feladata.

Jelentős mértékben az ő munkáján múlik, hogy a cég képes-e elnyerni a piacról a nem egyszer több tízmilliárdos építési projekteket.

 

Hegedűs Dóra


Őszintén elárulja, elsőre aggodalommal fogadta a felkérést. „Nem szerettem volna váltani, mert az első évemben megszerettem a pozíciómat, és nem akartam elengedni. Végül mégis elfogadtam, és később nem is bántam meg.”


Ők találkoznak először egy potenciális projekttel

Az összetett kihívásokkal járó munkakörhöz segítséget adott neki az első szerepkör. „A kivitelezői előkészítő hasonló munkát végez, de jobban belemegy a részletekbe, míg a mostani feladatom során sokkal átfogóbb szemléletre van szükség. Mindenesetre jó alapnak számít, hogy a kivitelezői oldal fejével is tudok gondolkodni, mert ott is dolgoztam.”

A munka egyik legfontosabb jellemzője, hogy a vállalkozói előkészítő találkozik először a Market részéről az adott projekttel – jellemzően már évekkel a kivitelezés előtt, amikor a beruházó közzéteszi a felhívást a tenderre. „A cég szempontjából meghatározó, hogy mi készítjük el az árajánlatot a megrendelő számára.”


Egy jó árajánlatnak három év múlva is jónak kell lennie

Hangsúlyozza,

ez még az a szakasz, melyben nem lehet tudni, hogy melyik vállalat fogja elnyerni a munkát, emiatt nagy a felelősségük.

„Elég csak arra gondolni, hogy olyan árajánlatot kell készítenünk, amely évek múlva is megfelelően jövedelmező legyen a Market szempontjából, ugyanakkor versenyképes is legyen.”

Az árajánlat elkészítéséhez az ajánlati felhívás mellett a kiviteli vagy engedélyes tervekből tud adatokat nyerni a vállalkozási előkészítő. A legfőbb információk alapján egyeztetés indul a vezetőséggel, ugyanakkor elindulnak az ajánlatkérések az alvállalkozóktól. „Alapvető elvárás, hogy minden témakörre több ajánlatot kell bekérnünk, ezekről összehasonlító táblázatokat készítünk, hogy mindent meg lehessen vizsgálni a műszaki tartalom és az ár szempontjából.”


Van olyan, hogy csak három napjuk van egy árajánlatra

A munkáról nagyságrendileg sokat elárul, hogy egy költségvetés akár több ezer soros is lehet. Külön nehézséget jelent, ha a kapacitások túlterheltsége miatt egy-egy elemre nem érkezik be alvállalkozói árajánlat. „Nem mindig egyszerű az alvállalkozókat egy olyan munka beárazására motiválni, amit még nem nyert el a Market.” Ebben a kihívásban sokat jelent, hogy a Market függetlenül az építőipar aktuális állapotától, mindig igyekszik segíteni az alvállakozóit, a jól működő hosszú távú kapcsolatokat kiépítve.

 

A fent leírtak alapján összegyűlt információból elkészül a költségvetési kiírás, ami áttekinthetően tartalmazza a pályázat kiírója számára a költségtételeket. A folyamat végén egy teljes árajánlat áll össze.

„Miután ennek határidőre kell elkészülnie, az utolsó napok, esetenként órák, nem kevés izgalommal és munkával járnak.

A határidő feszessége a kiíróktól függ, de legtöbb esetben kevés időnk van, előfordult már olyan is, hogy csak három nap.”


Egy jól meghozott gyors döntés eldönthet egy tendert

Az árajánlat leadása után izgalmas lépcsőfokot képez az ártárgyalás, amelyre több ajánlattevőt is behív a megrendelő. „Ezeken a műszaki tartalmat és az egyes tételek árát beszéljük át és véglegesítjük a kiíróval. Itt már visszajelzéseket is kapunk arról, hogy mely területen viszonylag magas vagy alacsony az árunk. Ezeken a tárgyalásokon kiderülhet, hogy esetleg hol tudunk kedvezőbb ajánlatot tenni, figyelembe véve az ide vonatkozó megrendelői igényt.” Hozzáteszi, ezeken a tárgyalásokon is részt vesz, de az adott helyzetben az üzlet érdekében szükséges gyors reagálásokat és döntéseket a felső vezetők hozzák meg. Hegedűs Dóra elismeri, nem egyszer előfordul, hogy egy gyors döntésen, egy megfelelő reakción múlik egy pályázat sikere.

Az első ártárgyalások után jöhetnek az alternatív ajánlatok, melyek során a Market többféle műszaki megoldást kínál ugyanazon projektre, továbbá költségcsökkentő javaslatokat tesz.

A már említett árajánlat elkészítése mellett még sok egyéb területre terjed ki a vállalkozói előkészítő feladatköre. „Többek közt az organizációs terv, a pénzügyi ütemterv és a kivitelezési ütemterv elkészítésében is részt kell vennünk. Ezek nagyon fontos kiegészítő elemei az árajánlatnak, mert ezek alapján is történik az elbírálás.”


A jog és a pénzügy ugyanolyan fontos, mint a mérnöki tudás

A fenti feladatokat áttekintve megmutatkozik, hogy ez a szerepkör többféle területet ötvöz: a klasszikus mérnöki szaktudás mellett a pénzügyi, informatikai és jogi tudás is kell hozzá.

„Egyik központi elem például az excell használata, aminél jóval több kell egy átlagos felhasználói ismeretnél, mert nagyon nagy tempóban kell tudni kezelni a projekt számait és azok változásait.”

További fontos elem, hogy bizonyos mélységig a szerződésekkel is foglalkozniuk kell. „Ez megint egy olyan terület, aminek nagyon örültem, hogy tudást szerezhettem benne.”

Mindez azt is jelenti, hogy ebben a munkakörben nem csupán a vezetőséggel kell szoros kapcsolatban állni, hanem a különböző kimutatások, ütemtervek készítése során a pénzügyi és a jogi osztállyal. „Emellett az organizációs tervek készítésénél nagy segítségünkre van a Lean Tech leányvállalatunk, míg a kivitelezési ütemterveknél a kivitelezést átlátó műszaki igazgatók.” Hozzáteszi, példaértékű vezetőkkel és kiváló munkatársakkal dolgozik együtt, akiktől mindig lehet valami újat tanulni.

 

A munkájuk legfőbb mércéje természetesen egy adott projekt elnyerése, ami egyben a folyamat végét is jelenti. „Általában a szerződés aláírása után a projektet átadjuk a kivitelezési részlegnek. A gyakorlatban persze ezzel mégsem ér véget számunkra, hiszen utólag a kivitelező kollégák sokszor kopogtatnak nálunk egy-egy általunk meghatározott tétellel kapcsolatban. Ilyenkor természetesen támogatjuk őket.” 


Országos jelentőségű projektek elnyerésében játszott kulcsszerepet

Ahogy mások is ebben a pozícióban, Hegedűs Dóra is egy kisebb raktárprojekttel kezdte a munkáját. „Elvileg ez a legegyszerűbb, persze ez is tud bonyolulttá válni. Ezután jöhetett egy gyártócsarnok, amelybe már technológiát is kellett telepíteni.” Később a nagyobb projektekig is eljutott,

közülük különösen kedves számára a BudaPart második irodaháza, az E jelű épület, mely BudaPart City néven fut majd. „Hosszas előkészítő munka zajlott a tenderünk előtt, nagy munkám volt benne. Ráadásul minden nap ott járok el, és jó érzés látni, ahogy halad az építkezés.”

Hasonlóan jelentős projektje volt

 

A Mol Campus látványterve - Market Építő Zrt.


Utóbbi esetében a Market az irodaház shell and core munkálatait nyerte el, most pedig a fit out kiépítésére is pályázik – a mérnök utóbbiban is érintett.


Ők alapozzák meg az egész cég eredményességét

A feladat rendkívül összetett, szigorú határidők terhelik, emiatt nem kevés stresszel jár, ugyanakkor komoly elismerés övezi. „Ha belegondolunk, a mi munkánk alapozza meg a Market eredményességét, hiszen, ha valamit sikerül jól megoldanunk, az egy többéves, jövedelmező projektet indíthat el a vállalatnál. Jó azt érezni, hogy megrendelőink az alapos precíz munkánk alapján választanak bennünket. Olyan ez, mint amikor egy jégtörő hajó megy elől, és a flotta többi tagja azt figyeli, hogyan tud boldogulni, mert annak megfelelően alakul az ő útjuk is. Számomra ez adja a munkám egyik szépségét.”

Arra is rákérdeztünk, többéves tapasztalat után kinek tudja jó szívvel ajánlani a munkáját – ez azért is fontos kérdés, mert a Market jelenleg új munkatársakat keres ebbe a munkakörbe.

„Mindenképp olyanoknak ajánlom, akik szeretik a pörgős, izgalmas feladatkört, egyszóval az adrenalint. A gyorsaság mellett kell ide a rugalmasság is, valamint az a ’gyilkos ösztön’, amivel tűzön-vízen át bevisszük a célba a projektet.”

További kulcselem szerinte a komplex gondolkodás, miután a folyamatokat egészében kell átlátni.


Ha kell, egy éjszakán át lapátolják az adatokat

Külön pozitívumnak emeli ki a munka változatosságát. „Egyrészt annyira szerteágazó és sokrétű, hogy soha nem lehet megunni. Másrészt az újabb projektek mindig új helyszíneket hoznak, és soha nem ismétlődik a projekt jellege sem. Ilyen szempontból fontos, hogy az előkészítés során a feladatunk része a helyszín bejárása és feltérképezése is.” Ezzel együtt a monotonitás tűrésére is szükség van valamilyen szinten: „Előfordul, hogy pár napon keresztül, vagy akár egy éjszakán át csak adatokat lapátolunk be egy táblázatba.”

 

Arra is kitér, hogy az anyagiakon túl mit jelent számára a Market. „Számomra mentálisan sokat számít, hogy piacvezetőként olyan nagy projekteknek vagyok a részese, melyek országos jelentőségűek. Ugyanakkor sokat adnak nekem a cég által biztosított szakmai programok és szervezetfejlesztési események is, valamint a szinte minden hétre jutó közösségépítő aktivitások, csapatépítők, legyen az sporttal vagy kultúrával kapcsolatos. Rendszeresen járunk csapatostul országos futó- és kerékpárversenyekre, ezek között kiemelkedik az Ultrabalaton, ami egy belsős fesztiválunk is egyben.

Híresek vagyunk a sportszeretetünkről, ehhez a Market minden szükséges feltételt biztosít, például konditermet épített a székházban, kedvezménykártyákat ad nagyon sok sportághoz, köztük a mellettünk lévő III. kerülete TVE sporttelepre, ami csak néhány utcára van tőlünk és nagyon jól felszerelt edzőközpont a futást, az úszást és labdarúgást kedvelők számára.

Utóbbi még a céges kerékpárflottával is könnyedén megközelíthető. Persze az se mellékes, hogy immár egy egészen egyedi és modern irodaházban dolgozunk, melyben hatalmas tere lett mindenkinek.”

 

Az is fontos számára, hogy a munkakörben több szempontból is van fejlődési lehetőség. „Egyrészt egyre nagyobb rutinom van a különböző feladatokban, másrészt az újításoknak köszönhetően mindig jönnek bele teljesen új elemek. Emellett ahogy nő a tudásom, úgy kerülnek hozzám egyre nagyobb kihívásokkal járó, egyre nagyobb projektek.”

A Market műszaki előkészítő pozíciójára ezen a linken lehet jelentkezni.

Hegedűs Gergely

Galéria

AktuálisMarket Építő Zrt.interjúMOL Campusmagasépítés

Hírlevél

Hirdetés