Aktuális

Majdnem teljesen kész az úszópalota tetőszerkezete

2016.01.28

Megfelelő ütemben halad a 2017-es budapesti vb fő helyszíne, a Dagály Úszóaréna építése, ennek megfelelően a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) vezetői elégedettek voltak az aréna bejárásakor. A hatemeletesre tervezett komplexumhoz tartozó védőgát elkészült, a vasbetonszerkezetnél és a hatalmas tetőszerkezetnél is közel jár a befejezéshez a Market Építő Zrt.

Szegeden 70 év után épül újra vasúti híd a Tiszán

2016.01.25

A város által hosszú évek óta tervezett vasúti és közúti híd a modern városok program részeként valósulhat meg mintegy 40 milliárd forintból. A Szegeden 1945 óta hiányzó vasúti hídhoz vasútfejlesztés is társul, továbbá Újszegeden új vasúti megálló létesül P+R parkolóval. A híd ugyanakkor a városi körutat is teljessé teszi.

Ötéves 401 milliárdos program indul a közutak rendbe tételére

2016.01.20

A hazai közúthálózatot 51,2 százalékban rossz és 11,8 százalékban nem megfelelő burkolatállapot jellemzi, ezen egy átfogó programmal akar változtatni a kormány. Ezért decemberben egy ötéves, 401 milliárd forintos programról döntött, amivel az EU által elvárt 11,5 tonnás tengelyterhelésre is alkalmassá kell tenni a sok helyen elavulttá vált utakat.

A ZÁÉV újítja fel a Nemzeti Kézilabda Akadémiát

2016.01.18

A zalaegerszegi központú cég a győztes ajánlatnak köszönhetően másfél milliárd forintos beruházást hajt végre a balatonboglári sportközpontban.

Hány lakást hódíthat meg a magyar csodavakolat?

2016.01.12

A Lasselsberger-Knauf Kft. által kifejlesztett vakolat klímaberendezés nélkül kánikulában is 26 fok alatt tartja a hőfokot zárt térben. A termék híre már a piacra dobása előtt akkora durranást hozott, ami még a gyártót is meglepte. A jövőjéről a veszprémi székhelyű cég marketing és fejlesztési igazgatójával, Sipos Imrével beszélgettünk.

KEOP: egy fillér támogatási veszteség sincs

2016.01.11

Bár 300 milliárdos forrásvesztéssel számoltak, egy kétéves hajrának köszönhetően sikeresen zárultak a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) kifizetései. Összesen 1657 milliárd forintot került felhasználásra, 6553 támogatási szerződést kötöttek meg, a program valamennyi magyar kórházat érintette.

Lakó- és irodaövezetet épít Dél-Budán a Market Csoport

2016.01.05

Új városnegyed épül az újra magyar tulajdonba került Kopaszi-gát használaton kívüli területeire. Az ingatlanfejlesztő a Market Építő Zrt. leányvállalata, a Property Market Kft. lesz, a Kopaszi-gát parkja változatlan körülmények közt működik tovább.

Egész Budát átszelő villamosvonalak születtek

2015.12.23

Egy közel 16 milliárd forintos projektnek köszönhetően a budai villamosvonalak újra egységes hálózatot alkotnak: észak-déli irányban egész Budát átszelő, átszállásmentes vonalak jöttek létre – korábbi töréspontokat megszüntetve. A környező terek és zöldfelületek is megújultak, utcabútorokat és növényeket telepítettek, a Zsigmond térből parkot építettek. Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb budai kötöttpályás közlekedésfejlesztési beruházása zárult le szerdán.

Jelentős csomóponttá fejlesztik a gönyűi kikötőt

2015.12.11

Mintegy 8 milliárd forintból újul meg a Győr-Gönyű kikötő, ami által jelentős vasúti-vízi szállítási csomópont jön létre. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás során 2 ezer köbméter vasbetonszerkezetet, 8 ezer köbméter víz alatti betont, mintegy 1600 köbméter aszfaltot használnak fel, illetve mintegy 2200 méter vasúti pályát is kiépítenek. A kikötői kapacitás a kétharmadával bővül.

Testnevelési Egyetem: Európában egyedülálló oktatási központ épül

2015.12.07

A leégett csarnokot nyolcemeletes multifunkcionális sportcsarnok pótolja, és egy 50 méteres fedett uszoda is felépül. A Testnevelési Egyetem 30 milliárd forintból újul meg 2018 őszére, jelenlegi területe kiegészül a Csörsz utcai sportteleppel, illetve a Sportkórház épületeivel, miután utóbbit elköltöztetik.

Bérházépítési programot javasol a szakma a kormánynak

2015.11.30

Korábban alapítanának családot, és nagyobb arányban képzelnék el Magyarországon a jövőjüket a fiatalok, ha lennének megfizethető, minőségi bérlakások - derül ki egy egyetemisták körében készített felmérésből. A kutatást végző Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az eredményekre hivatkozva bérházépítési program kidolgozását javasolja a kormánynak. 

Tízmilliárdos klímavédelmi beruházás Győr mellett

2015.11.24

Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központját adták át a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben. A kitermelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer távhővel ellátott megyeszékhelyi lakást fűt. Az Audi és a győri távhőszolgáltató által megvásárolt energiával 50 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe évente.

Megújult a Nemzeti Sportcsarnok, háromszor több magyar sportol

2015.11.20

Pénteken átadták az átalakított, felújított Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot. A 210 milliós beruházásnak köszönhetően a legjobb vívóink több mint 3000 négyzetméteren és 35 páston készülhetnek. A rendezvényen elhangzott, a legutóbbi hat év alatt ötről tizenöt százalékra nőtt a hetente sportoló magyarok száma.

Így pörgetheti be az áfacsökkentés a lakásépítéseket

2015.11.11

A kormány az utóbbi napokban többször is meglebegtette az új lakások áfájának csökkentését, a lehetséges hatásnak járt utána a 24.hu. A válaszok alapján az évi 2000 lakás helyett 5-8000 lakás épülhetne, mivel az igény megvan az új ingatlanokra, csak az árak nem elérhetőek.

Utcáról lakásba? Van rá mód!

2015.11.10

Lakásból az utcára, manapság ez a megszokott irány, de a több ezer üresen álló ingatlanra támaszkodva az ellenkezője is megvalósulhat. A „Kunyhóból lakásba” projektet egy egyesület, a kispesti önkormányzat segítsége és a csatlakozó önkéntesek munkája működteti.

„Kecskeméti álom” - Össztűz zúdult az épülő Kecskeméti Egyetemre

2016.01.25

Még távolról sem mondható, hogy az új (Pallas Athéné) „Kecskeméti Egyetem” színrelépési szándékát befogadó környezet veszi körül.

Háborúból együttműködés, avagy mi köze a telekocsinak az építőiparhoz?

2016.01.24

Kevesebb kidobott pénzzel, hogyan épülhetnek jobb családi házak Magyarországon? Erre adott válaszként vágott bele Bodnár György egy kétpólusú építő(ipari) közösség megalkotásába. A kezdeményezésnek mára 9 ezer tagja van, és csütörtökön a második konferenciája zajlott le a közel száz résztvevővel. Minek ide közösség, és hogyan lehet vele előre lépni? A kérdéseinket még a konferencia előtt tettük fel a főszervezőnek.

Új hidak épülnek a Dunán és az Ipolyon, 46 határátkelőt fejlesztenek

2016.01.20

A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban Dunakilitinél, Balassagyarmatnál, Drégelypalánknál, Őrhalomnál, Ipolydamásdnál, és Hugyagnál is híd épül a magyar és a szlovák oldal között a Dunán, illetve az Ipolyon. A Nyírábrány-Érmihályfalva átkelőt a nagyhatárrá fejlesztik, emellett számos híd, mellékút, főút és kerékpárút újul meg a szomszéd országokba vezető határátkelőknél – derül ki a hétfői Közlönyből.

Gigaberuházással duplázza meg nyíregyházi gyárát a Lego

2016.01.15

A 2014-es 60 milliárd forintos fejlesztést most egy 30 milliárdossal toldotta meg a dán cég, miközben 1600 fővel növeli munkaerő-állományát. A kormány 4,4 milliárd forinttal járul hozzá a nyíregyházi beruházáshoz.

A magyar kibocsájtási kvóta segítheti családi házak felújítását

2016.01.11

Az Otthon Melege Programban tavaly öt különböző alprogram indult a lakások energetikai felújítására, ezek keretei azonban a nagy érdeklődés miatt gyorsan kimerültek. A Magyar Építők a pályázatok esetleges újraindításáról, illetve a programnak a családi házakra való kiterjesztéséről az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárát, Szabó Zsoltot kérdezte.

Gyorsforgalmi úton Győr és Csorna között

2016.01.06

Tizenöt perccel rövidebb menetidő, 110 km/h sebesség, 32 híd és 7 különszintű csomópont - így fest a Győrt Csornával összekötő új, 33,3 kilométer hosszban megépült gyorsforgalmi út képzeletbeli mérlege.

A közutakat 520 milliárd, a vasutat 600 milliárd forintból fejlesztik 2016-ban

2015.12.29

Uniós és hazai forrásokból 2007 óta 853 kilométernyi új út épült, további 2800 km újult meg. Az idén 63 kilométernyi új gyorsforgalmi szakaszt adtak át, jövőre közúton mintegy 300 kilométeren, vasúton 370 kilométeren indul fejlesztés.

Egyre inkább tetten érhető az építőipar tisztulása

2015.12.21

Miközben a megszűnő cégek országos rátája romlott novemberben, az építőiparban tovább csökkent a felszámolások száma. A pozitív folyamat már 2014 első negyedéve óta tart, és bár az összesített termelés és a szerződésállomány még negatív képet mutat, az épületek építésére kötött új szerződések volumene már emelkedik. Az Opten elemzéséből az is kiderült, a központi finanszírozású infrastrukturális beruházásokról a hangsúly fokozatosan áttevődik a piaci alapú ingatlan- és lakóépület-fejlesztésekre.

Átadták Tiszafüred felújított főterét

2015.12.08

Újra beindul a hejőcsabai cementgyártás

2015.12.04

Megkapta a környezethasználati engedélyt a hejőcsabai cementgyár, mely a jövőben évente 1,8 millió tonna cementet állít elő, és csaknem 350 embert foglalkoztat majd. A korábbi működtető, a svájci Holcim konszern 2011-ben zárta be a gyárat, a Magyar Cement Kft. jogutódja, a HCM Kft. indítja újra a termelést.

A Market Építő Zrt. nívódíjat nyert a Fradi új stadionjával

2015.11.25

A Lakásvásár Médiacsoport különdíjában részesült a Market Építő Zrt., amely a Ferencváros labdarúgócsapatának stadionjával, a Groupama Arénával nevezett a Magyar Ingatlanszakmai Egyesület (a FIABCI Magyar Tagozata) által kiírt Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.

Le a kalappal a kínai útépítők előtt

2015.11.22

Újabb tendert nyert a ZÁÉV, egész évre kinyithat a Palatinus-strand

2015.11.18

A Palatinus 2015 Konzorcium nyerte a Palatinus strandfürdő műemléki rekonstrukciójára, felújítására és átalakítására kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést. A beruházás fő célja a főépület átfogó felújítása és funkcióbővítése, az átalakítások után a margitszigeti strand egész évben nyitva állhat.

Teljesen megújult Kecskemét belvárosa

2015.11.11

Teljesen megújult Kecskemét belvárosa, a „Szabadság tér és környezetének funkcióbővítő városrehabilitációja” című projektnek köszönhetően. A fejlesztésre a város mintegy 738,93 millió forint uniós és hazai támogatást nyert.

Átadták a felújított római katolikus templomot Nagykállóban

2015.10.25

Befejeződött a római katolikus templom felújítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban. A 90 millió forintos beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára adta át szombaton.