2024.04.23, Kedd
Merjünk változtatni, bátran alapozzunk a tudásra - Interjú a KÉSZ Csoport innovációs törekvéseiről
Fotók: KÉSZ Csoport

Merjünk változtatni, bátran alapozzunk a tudásra - Interjú a KÉSZ Csoport innovációs törekvéseiről

KÉSZ Csoport

2021.08.03. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

Számos iparágban elkezdődtek olyan törekvések, amelyek a folyamatos fejlődést, az újító gondolkodást helyezik előtérbe. Ezzel természetesen nemcsak a belső működést céljuk organizálni, hanem az üzleti folyamatokat is optimalizálnák. A KÉSZ Csoport, mint a hazai építőipar egyik legnagyobb szereplője a jövőbe tekint, és szervezett keretekre támaszkodva karolja fel az akár iparágformáló ötleteket.

Hirdetés

Az autóipar példáját szem előtt tartva a KÉSZ Csoportnál előtérbe került többek között az adatvezérelt működési modell, a Big Data, a mesterséges intelligencia, a digitális iker fejlesztések, de a 3D nyomtató és a VR/AR megoldások is a küszöbön vannak. Szalados Lászlóval, a KÉSZ Csoport műszaki vezérigazgató-helyettesével készült beszélgetés a Cégcsoport innovációs törekvéseiről és terveiről.

Fotók: KÉSZ Csoport

Mi volt az indikátora, hogy új szelet kapjon az innováció vitorlája a KÉSZ Csoportnál?

Az innováció a KÉSZ Csoport berkeiben folyamatosan jelen volt és van is. Az évek során fokozatosan bővültek a tevékenységi köreink, és ezzel sokasodott azon területeknek a száma, ahol újabb innovatív kezdeményezések kerülhetnek a képbe. 2015-re egy komolyabb szintre emelkedtünk, hiszen megalakult az IQ Kecskemét Kft. (ezen belül az Innovációs Műhely és a MIÉNK Klaszter), amely lényegében magának az innovációs törekvéseinknek a központja. Kezdetben a gyártásra, a gyártáshatékonyság növelésére koncentráltunk, de mostanra látjuk, hogy a klasszikus építőipari tevékenységnek a megújítására is szükség van, amiben nekünk aktívan részt kell vennünk.

 

Lényegében ez egy másfajta gondolkodásmód, aminek át kell hatnia az egész működést. Mi a misszió, mi a vezérelv a KÉSZ Csoportnál?

A missziónk, a víziónk az, hogy legyünk az építőipar autóipara. Hasonlóan az építőiparhoz, az autógyártás is nagyon sok összetevőből áll, számos fejlesztési célt kell út közben elérni, de a végén egy folyamatosan megújulni képes termék készül el. Hatékonyan, modern keretek között és gazdaságosan. Ha ezt az építőiparra is ki lehet vetíteni és olyan tevékenységekkel tudunk foglalkozni, amelyek előrébb visznek minket, akkor gondolhatjuk azt, hogy innovatívak vagyunk.

 

Véleménye szerint mik a fontos támpontjai az innovációs fejlődésnek? Milyen kihívások akadnak?

A KÉSZ Csoport tekintetében én inkább lehetőségeknek nevezném, nem kihívásoknak. A hazai építőipar egyik jelentős szereplőjeként a folyamatok finomhangolása a gazdaságosabb gyártásra és kivitelezésre segíti a versenyképességünket és ezzel szoros összefüggésben a működésünk is egyre fenntarthatóbbá válik. A folyamatok innovációjával közelebb kerülünk az iparágra nem jellemző termékesítésre (mert alapvetően minden kivitelezés egyedi), valamint a nem is annyira távoli jövőbe tekintve a robotizációra és autonóm, fél-autonóm rendszerekre.

Említhetjük a BIM evolúcióját is, amely lehetővé teszi a digitális projektmanagementet és szinte minden ágazatunk csak nyerhet a megfelelő működésével. De azt is látjuk, hogy mindezekhez elengedhetetlen, hogy kiemelt szerepet kapjon a tudásmanagement. Egyrészt tisztában kell lennünk, hogy milyen tudásbázissal rendelkezünk, másrészt a szakképzések támogatásával vagy belső tréningekkel fejlődési lehetőséget nyújtsunk.

 

Már vannak eredmények, amikről be lehet számolni?

Örömmel jelenthetem, hogy már számos területen eredményeket tudunk felmutatni, ráadásul mind a belső, mind a külső kezdeményezésre is példát tudok mondani. A VR-platformok ipari használatának széleskörű elterjedésére még várni kell, de mi egy lépéssel előrébb tartunk és egy sikeres pályázat ebben a témában már kikerült az Innovációs Közösségből. A vasbetonszerkezetek üzemi előregyártásánál közvetlenül a 3D-s terveket tudjuk a Hololens szemüvegekre kivetíteni, aminek segítségével sokkal pontosabban tudjuk elkészíteni a zsalut, a vasalást. Ez gyorsítja, és minőségében is javítja a termékeink minőségét. A program jelenleg a pilot fázisában tart.

Külső ötletek felkarolására pedig kiváló példa a vasbeton előregyártó üzemünk iparágformáló 3D betonnyomtatója. Az első ilyen gépet még diákként alkotta meg a most már fejlesztőmérnök munkatársunk, és most tart ott a projekt, hogy szabadalom alatt vannak a berendezés különleges elemei és már tervezzük a piacra vezetést.

 

Bár folyamatos az innováció, 2015-ben új alapokra helyezték és nagyobb hangsúlyt adtak az innovációs törekvéseknek. Mik voltak az első lépések, hol indult a folyamat?

Az elsődleges vezérgondolat, hogy újra kell definiáljuk a céljainkat, valamint meg kell határozni azokat a fókuszpontokat, hogy miként képzeli el a KÉSZ Csoport az innovációt. Kifejezetten az volt a célunk, hogy a Cégcsoportban lévő tudást állítsuk a megújuláshoz alapnak (ezért alakult meg az Innovációs Közösség), de nyitottak legyünk a külső ötletek támogatására is. Célkitűzésünk végeredményben az, hogy egyensúlyban tartsuk a folyamatokat és létrehozzunk egyfajta ökoszisztémát.

A kollégák bátran előjöhetnek az ötleteikkel, legyen szó a napi munkafolyamatok támogatásáról vagy hosszabb távú célokról és megoszthassák véleményüket, meglátásaikat. Nem egyedül, hanem a kialakított ökoszisztéma által. A már 2015-ben elindított Heuréka Programunk is ezt támogatja, mely mind a fizikai, mind pedig a szellemi munkavállalóink körében elérhető. A program szabályozott keretek között lehetőséget ad arra, hogy a rövid vagy hosszútávon megvalósuló hatékonyságjavító, ésszerűsítő, megtakarító vagy gazdasági előnyhöz juttató ötletek benyújtóit anyagilag is elismerjük.

 

Végeredményben megalakult az Innovációs Szervezet. Mi ez tulajdonképpen, jelenleg hogyan áll a folyamat, kik vannak benne, mi a végső cél?

A strukturális felépítést a már említett IQ Kecskemét Kft. adja, az Innovációs Szervezet pedig egyfajta akcelerátor szerepet akar betölteni. A rendszerszintű áttekintés során ráleltünk olyan nyitott gondolkodású kollégákra, akiket mi innovátoroknak hívunk. A feladatuk, hogy a területeket érintő innovációs gondolatokat segíteni tudják, jelentsenek kapcsolódási pontokat a más innovációs területek és az adott cég között. A hosszú távú cél, hogy ennek a közösségnek a képességeit folyamatosan fejlesszük, és egyfajta szemléletformálást is magával hozzon.

 

Hogyan térképezték fel a belső innovációs potenciált?

Készítettünk egy Innovációs Térképet, amely lényegében egy pillanatfelvétel, egy kiindulási alap, egy navigációs eszköz. Segítségével felmértük, hogy jelenleg mivel rendelkezünk és látjuk az új kihívásokat is. Már most számos önálló innovációs projekt van a Cégcsoporton belül. A térképnek hála tudatosult bennünk az is, hogy milyen érdeklődés van a téma iránt, milyen szaktudással párosul, és milyen irányokban tekintenek előre az ágazatok. Segíti a konzultációt, illetve inspirálni tudja az Innovációs Közösséget az együttműködésre. Ennek egyik fontos mérföldköve volt az is, hogy megtarthattuk az első Innovációs Napunkat, ahol a különböző ágazatok innovátorai bemutatták működésüket és terveiket.

 

Házon belül komoly hangsúlyt fektetnek az innovációra. Milyen kihatása van a külső működésre, milyen célokat szeretnének itt elérni? Van-e olyan terület, ahol potenciálisan be tud lépni?

Vannak olyan témák, amelyekhez a szabályozási környezet megújítása szükséges, hogy le tudja követni a változásokat. Itt nemcsak digitalizációról beszélünk, hanem hogy új alapokra tudjunk egyes folyamatokat helyezni. Szeretném kiemelni a Bauapp-al való együttműködésünket, amelynek keretében a mi kollégáink is beszálltak egy standard anyagazonosítási rendszer fejlesztésébe, amely nemcsak a saját érdekeinket szolgálná, hanem iparági szinten is elősegíti a folyamatokat.

Best PracticesKÉSZ CsoportinnovációinterjúBauApp Kft.

Hírlevél

Hirdetés