2024.04.19, Péntek
Évtizedek óta várt szennyvízberuházás indul Dél-Borsodban
hivatal.bukkabrany.hu

Évtizedek óta várt szennyvízberuházás indul Dél-Borsodban

boon.hu

2017.04.13. 12:49 - Antal Zsófia

Az érintett hat település polgármesterei aláírták a bükkábrányi szennyvíz agglomeráció konzorciumi szerződését a Nemzeti Fejlesztési Programirodával.

Hirdetés

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere elmondta, hogy több évtizedes várakozás és előkészület után indulhat el a szennyvízcsatorna-beruházás. Sokéves lemaradásban vannak a környéktől, de jelentős támogatást kaptak: 2016 júniusában került be egy kormányrendeletbe a hat települést (Bükkábrány, Kács, Tibold­daróc, Csincse, Vatta és Borsodgeszt) érintő beruházás lehetősége. Utána kormányhatározat is támogatta a megvalósulást, és 2,73 milliárd forintnyi uniós támogatást, valamint félmilliárd forint állami forrást ítéltek meg.

A lakosoknak nem kell önrészt hozzátenniük a rendszer kiépítéséhez, ugyanakkor a rákötést nekik kell majd állniuk. A kivitelezés határideje 2020, de a programiroda segíti az önkormányzatokat a megvalósításban, és ők bonyolítják le a közbeszerzést is. Az idei év a papírmunkáról szól, jövőre látványosan megindul a munka, 2019-re elkészülhet a csatornázás. Az utolsó lépést az ezt követő próbaüzem jelenti majd.

Tállai András, a térség parlamenti képviselője azt is megjegyezte, hogy a térségben Gelejen és Egerlövőn is lesz szennyvízberuházás.

VízgazdálkodásszennyvízNemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (NFP)Bükkábrány

Hírlevél

Hirdetés