2024.04.18, Csütörtök
Óriási szennyvízberuházás indul a Dunántúlon
illusztráció (euroaszfalt.hu)

Óriási szennyvízberuházás indul a Dunántúlon

ted.europa.eu

2017.10.20. 10:43 - Antal Zsófia

Tizennyolc települést érintő, több mint 17 milliárd forintos fejlesztésre kötöttek szerződést a Colas Alterrával, az EuroAszfalttal, a Mészáros és Mészárossal, valamint a Swietelsky-vel.

Hirdetés

17,3 milliárd forintos csatornahálózat- és szennyvíztisztító telep fejlesztési munkákról kötött szerződést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. A Környezeti- és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében az észak- és közép-dunántúli térségben megvalósuló beruházások összesen tizennyolc települést érintenek, a kivitelezést négy cég végzi majd el.

A projektet három részre osztották szét. Az első, 6,2 milliárd forintból megvalósuló egységet a Colas Alterra Zrt. kivitelezi Martonvásár, Gyúró, Ráckeresztúr, Tordas, Pincehely, Bátaszék, Báta és Tapolca településeken. A mélyépítő cég feladata összesen közel 40 kilométernyi szennyvízcsatorna hálózat építése:

  • Bátaszéken és Bátán 362 házi bekötéssel,
  • Martonvásár, Gyúró, Ráckeresztúr, valamint Tordas településeken 99 házi bekötéssel,
  • Pincehelyen 1064 házi bekötéssel.

Ezen kívül Tapolcán új, 2480 lakosegyenértékű (LE) szennyvíztisztító telepet épít majd a Colas Alterra, valamint Bátaszéken, Ráckeresztúron és Tapolcán a meglévő szennyvíztisztító telepeket korszerűsíti.

A szennyvízberuházás második egysége Dunaújváros, Kulcs, Rácalmás, Pusztaszabolcs, Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély településeket érinti. Itt az M-E 2020 Konzorcium kivitelez 5,83 milliárd forintból, tagjai a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. Feladatuk több mint 65 kilométernyi szennyvízcsatorna hálózat építése:

  • Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély területén 376 házi bekötéssel,
  • Dunaújváros, Kulcs és Rácalmás településeken 1970 házi bekötéssel.

Ezen felül új szennyvíztisztító telep épül Dunaalmáson 5089 LE kapacitással, és Pusztaszabolcs meglévő szennyvíztisztító telepe is korszerűsödik.

A projekt harmadik, 5,3 milliárd forintos részét a Swietelsky Magyarország Kft. nyerte el, a fejlesztés Csorna, Bősárkány és Dör településeket érinti. A kivitelezésben megvalósul Bősárkány és Dör szennyvízcsatornázása összesen 16 kilométernyi hálózat lefektetésével és 1115 házi bekötéssel. Fejlesztik továbbá a csornai szennyvíztisztító telepet (ide vezetik majd be a szennyvizet Bősárkányról és Dörről). Erről a fejlesztésről bővebben egy szeptemberi cikkünkben számoltunk be.

Swietelsky Magyarország Kft.Colas Alterra Zrt.EuroAszfalt Kft.VízgazdálkodásMészáros és Mészáros Kft.BősárkányDörBátaszékPincehelyDunaújvárosTapolcaPusztaszabolcsCsornaszennyvízKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)MartonvásárBáta

Hírlevél

Hirdetés