2024.03.28, Csütörtök
Négy városrészt óv meg a belvíztől egy hódmezővásárhelyi fejlesztés
hodmezovasarhely.hu

Négy városrészt óv meg a belvíztől egy hódmezővásárhelyi fejlesztés

kozbeszerzes.hu, hodmezovasarhely.hu

2017.11.06. 12:52 - Antal Zsófia

A TOP támogatásával két Csongrád megyei cég növeli a meglévő csatornák kapacitását és újabb vízgyűjtőket is kiépít.

Hirdetés

Megkezdődhetett a Hódmezővásárhely csapadék- és belvízelvezetését megoldó beruházás. A projekt célja egyrészt a Régi Kenyere-éri csatorna hidraulikai kapacitásának növelése, másrészt Csúcs, Béketelep, Tabán és Kincses-telep városrészek csapadék- és belvízelvezetésének rekonstrukciója és fejlesztése.

A Régi Kenyere-éri csatorna a beruházás előtt földmederrel rendelkezett, így a csatorna rézsűje több helyen megcsúszott az álandó vízmozgás és erózió következtében. Minden évben gondot okozott a létesítmény fenntartásánál a suvadások által elzárt mederszelvény kapacitásának csökkenése. A csatorna hidraulikai kapacitását ezért most 2880 liter/másodpercre emelik. Ennek a projektrésznek a kivitelezésére az önkormányzat a helyi Költség Stop Kft.-vel kötött szerződést nettó 219,3 millió forint értékben.

A fejlesztés másik részének eredményeként megvalósul a Lévai utcai jelenlegi főgyűjtő csatorna mellé egy új főgyűjtő 1000 mm-es átmérővel, továbbá megépülnek a Lévai utcai főgyűjtőre, illetve mellékgyűjtőkre csatlakozó utcákban a burkolt elemekkel kialakított nyílt szelvényű csatornák. Jelenleg a város jelentős részén működik kiépített csapadékvíz elvezető rendszer, azonban a belterületről többnyire nyílt árkos rendszerben vezetik le a vizet, s ahol nincs szennyvízcsatorna, ott jelentősen megemelkedhet a talajvízszint. Ezeket a csapadék- és belvízelvezetési fejlesztéseket az algyői A-Mezőgép Kft. kivitelezi nettó 483,65 millió forintból.

A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, több ütemben kezdődött meg idén, s a tervek szerint 2018. július 31-én zárul.

Vízgazdálkodásépítőipari cégekHódmezővásárhelyTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)vízügy

Hírlevél

Hirdetés