2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Az épületek ontják a széndioxidot, a fenntarthatóságért küzd a Zöld Építés Hete
inhabitat.com

Az épületek ontják a széndioxidot, a fenntarthatóságért küzd a Zöld Építés Hete

epiteszforum.hu

2016.08.24. 14:07 - Antal Zsófia

Ősszel kerül megrendezésre szerte a világon a Zöld Építés Hete, a programok során hazai és külföldi szakemberektől is tanulhatunk egy fenntarthatóbb jövő érdekében.

Hirdetés

A zöldépítésről a szakemberek és a laikusok sokszor eltérő módon gondolkoznak, az viszont tény, hogy az épületek a CO2 kibocsátás 40 százalékáért felelősek. Ennek csökkentéséhez, illetve ahhoz, hogy a párizsi klímacsúcs célkitűzése megvalósulhasson, szélesebb körben és új módszerekkel kell közelíteni a meglévő és a jövőben felépülő épületállomány zöldítéséhez.

Szeptember 26. és október 2. között rendezik meg a Zöld Építés Nemzetközi Hetét (World Green Building Week), melynek idei mottója: „Change your perspective!”, vagyis „Válts nézőpontot!”

A program a nemzetközi World Green Building Council (WGBC) kezdeményezésében indult el 2013-ban. Az ernyőszervezet a hetvenöt nemzeti tanácsszervezet és 27 ezer tagvállalatuk számára közös platformot biztosít, hogy az épületek jelentőségéről a fenntartható jövő szempontjából tárgyalhassanak.

A hazai tagszervezet a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), mely 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit. Közreműködésükkel részt vesz a fenntartható építést előmozdító szabályozás szakmai kidolgozásában, valamint a környezettudatosság kellő súlyú érvényesítésében. A HuGBC szakmai ismeretterjesztő kommunikációt is folytat, emellett szoros kapcsolatban áll felsőoktatási intézményekkel.

 

A hazai jó példákat és a hongkongi tapasztalatokat is megismerhetjük

Vasárnap kivételével egész héten tart majd a Green Walk: közel 20 létesítménybe juthatnak be az érdeklődők, többek között a nagyközönség előtt máskor elzárt épületekbe is. A sétákat az épületet tervező építészek, fejlesztők vagy üzemeltetők vezetik, így a résztvevők első kézből juthatnak érdekes információkhoz. A HuGBC a Green Walk 6 napja alatt a résztvevőket fotópályázatra hívja. A képekből a séták lezárulta után szakértő zsűri választja ki a nyerteseket, de lesz közönségszavazás is.

Építészeknek, ingatlanfejlesztőknek, fenntartóknak, üzemeltetőknek, hatósági és zöldépítéssel foglalkozó szakembereknek szól az október 4-én megrendezésre kerülő egynapos #BETTERBUILDGREEN konferencia, ahol a környezettudatos építést környezetvédelmi, társadalmi-szociális és üzleti szempontból járják körül külföldi és hazai szaktekintélyek.

A fenti rendezvényeken túl műhelybeszélgetéseket is tervez a HuGBC, melyek során a Hongkongi Green Building Council elnökével, illetve a WGBC európai régiójának igazgatójával találkozhatnak és cserélhetnek tapasztalatokat az érdeklődő szakemberek.

Energetikakonferenciafenntarthatóság

Hírlevél

Hirdetés