2024.04.23, Kedd
7,7 milliárdos villamosenergia-ipari fejlesztés készült el Kerepesen
ovit.hu

7,7 milliárdos villamosenergia-ipari fejlesztés készült el Kerepesen

ovit.hu

2016.11.14. 14:41 - Antal Zsófia

Összesen 58 ezer köbméter föld megmozgatására volt szükség a MAVIR új, 400/120kV-os alállomásának kialakításához, mely nagyban javítja a villamosenergia ellátás biztonságát.

Hirdetés

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. ünnepélyesen átadta Kerepesen zöldmezős beruházásként 7,7 milliárd forintból létrehozott 400/120 kV-os alállomását. Az alállomásnak jelentős szerepe van a gödöllői térség, valamint a Budapest környéki agglomeráció villamosenergia ellátásának hosszú távú biztosításában. A MAVIR a megvalósításban a nemzetközi beszállítók mellett az MVM OVIT Zrt.-vel és az MVM ERBE Zrt.-vel működött együtt: ők voltak a fejlesztés tervezője, kivitelezője és műszaki ellenőre is.

Az alállomás a legmodernebb berendezések felhasználásával, a legkorszerűbb építési technológiák alkalmazásával, a környezetvédelmi szempontok maximális érvényesítésével létesült. A jelenlegi beruházás során 400/120 kV-os feszültségszint épült ki, azonban ez később 220kV-osra bővíthető. A terület adottságai egyediek, a Gödöllői-dombság részeként a rendezett terepszint kialakításához mintegy 58.000m3 föld megmozgatására, az alállomás É-K-i sarkánál 9 méteres bevágásra, míg a D-NY-i sarkánál 12 méteres feltöltésre volt szükség.

A MAVIR hálózatfejlesztései során nem csak hazai, hanem regionális szinten is gondolkodik. Csomai Kamilla, a MAVIR ZRt. vezérigazgatója kiemelte: „Hazánk nagyfeszültségű átviteli hálózata az együttműködő európai villamosenergia-rendszer részeként kulcsszerepet játszik nemcsak Magyarország, hanem a térség villamosenergia ellátásbiztonságának fenntartásában, valamint az egységes európai villamosenergia-piac működésében is. A fejlesztés természetesen nem áll meg, Szigetcsépen társaságunk már megkezdte egy, a most átadottal gyakorlatilag azonos létesítmény építését.”

kép: ovit.hu

 

Energetikaépítőipari cégekföldmunkaenergetikai beruházásGödöllőKerepes

Hírlevél

Hirdetés