2024.04.18, Csütörtök
Magyar tervező napelemes algapavilonja tarolt egy amerikai pályázaton
inhabitat.com

Magyar tervező napelemes algapavilonja tarolt egy amerikai pályázaton

inhabitat.com

2016.11.07. 13:01 - Antal Zsófia

Az Inhabitat magazin a jövő zöld designereit kereste pályázatán, ahol Miklósi Ádám lett a győztes: egy áthelyezhető pihenő pavilont tervezett, melyben a nap energiája keringeti a levegőt tisztító algás vizet.

Hirdetés

Néha, amikor fáradtak vagy stresszesek vagyunk, jól esik egy szippantásnyi friss, tiszta levegő. Ez a gondolat inspirálta Miklósi Ádámot, amikor megtervezte a Chlorella algapavilont. A futurisztikus, kosár alakú pihenőhely az algák tisztító hatásának segítségével vonja ki a széndioxidot a levegőből, friss oxigént juttatva vissza.

A bükkfából készült vázat műanyagcsatornák veszik körül, melyekben öt köbméternyi algás víz kering, úgy, hogy a váz külső oldalán minél több napfény érje, a belső felén pedig árnyékban maradjon. A pavilon közepén a csatornákból „alga-szökőkút” alakul, ahonnan friss oxigén kerül a levegőbe. A szökőkút körül tíz, sínen mozgatható széket helyeztek el.

Az egész rendszer napelemekkel működik, amelyek nem csak a világításban játszanak szerepet, hanem támogatják a fotoszintézist is. A pavilonba belépve szimbiózisba léphetünk az algákkal: ők felhasználják az általunk kilélegzett széndioxidot, mi pedig belélegezzük a megtermelt oxigént. A bükkfavázat félig áttetsző filmbevonat fedi, ami csökkenti a bejutó hangokat és a zavaró fényeket, így belül csendes, nyugodt tér jön létre, ahol valóban pihenni, feltöltődni lehet.

kép: inhabitat.com

Az oxigénpavilon megnyerte az Inhabitat magazin nagydíját azon a pályázaton, melyen a világ designerei a különleges építőanyagok széles spektrumát felhasználva mutathatták be kreativitásukat a 21. század szellemében. Miklósi Ádám lett a Healing spaces (Gyógyító helyek) kategória győztese is.

A környezettudatosság ma már létkérdés, mivel bolygónk légszennyezettsége egyre több helyen és egyre többször átlépi az egészségügyi határértéket. Bár elsőre meghökkentő lehet az algapavilon ötlete, tényleg sokat segíthet a városok szennyezettségének és a széndioxid kibocsátásnak a csökkentésében. A WHO jóslata szerint 2030-ra a világ népességének 60 százaléka él majd nagyvárosokban, ugyanakkor egy friss kutatás azt mutatta, hogy már a ma élő emberek 92 százaléka is egészségtelen mértékű légszennyezettségnek van kitéve.

Energetikatervpályázatnapelem

Hírlevél

Hirdetés