2024.04.20, Szombat
Évi 14 ezer tonnával csökkenti szén-dioxid kibocsátását Kaposvár
miho.hu

Évi 14 ezer tonnával csökkenti szén-dioxid kibocsátását Kaposvár

MTI

2017.10.02. 08:03 - Antal Zsófia

A megtakarítás egy 3,4 milliárd forintos korszerűsítésnek köszönhető, melyet a következő két évben hajtanak végre.

Hirdetés

Kaposváron mintegy 3,4 milliárd forintot terveznek költeni a távhőrendszer korszerűsítésére 2019 őszéig azon írásbeli tájékoztató szerint, amelyet pénteken fogadott el a város közgyűlése. A fele részben európai uniós pályázati forrásokból megvalósuló projekt keretében:

  • kicserélnek 1,5 kilométernyi elöregedett távhővezetéket,
  • építenek 2,5 kilométernyi újat,
  • megszüntetnek egy hőközpontot és felújítanak két másikat,
  • hidraulikai állomást létesítenek.
  • A Kanizsai utcai fűtőmű területén egy 10 és egy 5 megawatt teljesítményű, faapríték tüzelésű melegvízkazánt helyeznek üzembe, ezek a berendezések kiváltják a földgázüzemű kazánok egy részét, s az általuk termelt hőt új, földbe fektetett vezetékpáron táplálják be a távhőhálózatba.

A rendszerhez 18 új fogyasztó csatlakozik, köztük a Csiky Gergely Színház, a sportcsarnok, több iskola, kormányhivatali és egyebek mellett kórházi épület, amely 20 százalékos bővülést jelent.

A modernizációnak köszönhetően a városban biztonságosabb lesz a távfűtéshez kapcsolódó hőtermelés, több mint 14 ezer tonnával csökken az éves szén-dioxid kibocsátás és lehetővé válik további, még nem távfűtött épületek hálózathoz csatlakozása. A fejlesztés illeszkedik a város zöld stratégiai tervébe, amelynek fontos eleme a környezetbarát, energiahatékony távhőszolgáltatás minél szélesebb körű elterjesztése.

EnergetikaKaposvártávhőtávfűtési rendszer

Hírlevél

Hirdetés