2024.04.20, Szombat
Sokkal kedvezőbbé váltak az energetikai felújítás feltételei

Sokkal kedvezőbbé váltak az energetikai felújítás feltételei

portfolio.hu, magyarepitok.hu

2018.01.09. 10:43 - Hegedűs Gergely

A legfontosabb, hogy 2 millió helyett 5 milliós értékhatárig mentesülünk a fedezetnyújtás alól, ha fejleszteni akarjuk a lakóingatlanunk szigetelését, nyílászáróit, melegvíz fűtését vagy megújuló energiarendszerét.

Hirdetés

Tavaly áprilisban elrajtolt a lakóépületek energetikai fejlesztésére kiírt pályázat, melyben Közép-Magyarország (Budapest és Pest megye) számára 9 milliárd forintos, az ország többi megyéjének 105 milliárdos keret nyílt meg, ingyenes hitelt lehetővé téve.


Ezek az alapfeltételek

A forrás a falak hőszigetelésének javítását, a nyílászárok cseréjét, a hővédelem javítását, fűtési melegvíz rendszerek korszerűsítését, világítási rendszerek energiatakarékos átalakítását támogatja. Emellett a megújuló energiarendszerek fejlesztését vagy telepítését is lehet belőle fedezni.

Természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek is igényelhetik a hitelt.

A részletes termékleírást

a Közép-Magyarországot lefedő VEKOP forrás esetében itt lehet elérni,

míg a többi megyében érvényes GINOP-forrás esetében itt lehet letölteni.

A támogatást nulla százalékos kamattal kell visszafizetni, mindössze 10 százalékos önrészre van szükség, a futamidőt pedig akár húsz évre is be lehet állítani. Mindez azt jelenti, hogy például egy kétmilliós, jelentős rezsicsökkentést hozó felújítást 17 éves futamidővel már havi 10 ezer forintos törlesztőrészlettel meg lehet oldani.


Ezért fontos a magasabb értékhatár

Ezzel együtt a portfolio.hu cikke szerint eddig nem mutatkozott erős érdeklődés a forrás iránt, ezek után januártól számos ponton módosult a pályázat szabályrendszere.

Az egyik legkomolyabb belépési korlát az volt, hogy 2 millió forintos beruházás felett biztosítékot kellett nyújtani az államnak, mégpedig a beruházás tárgyát képező ingatlant leterhelve. Ahhoz, hogy a pályázat által elvárt mértékben javuljon az adott lakóingatlan energetikai besorolása, a 2 millió forint sok esetben elég szűkös határnak bizonyul. Ugyanakkor a fedezet biztosítása sokaknak nem egyszerű, vagy egyáltalán nem teljesíthető feltétel.

A mostani változással az értékhatár 2 millióról 5 millió forintra nőtt a természetes személyek esetében.

 

További kedvező változások:

  • a beruházás tárgyát képező ingatlan helyett más ingatlanbiztosíték nyújtása is elfogadható 5 millió Ft-ot elérő vagy azt meghaladó kölcsönösszeg esetén;   
  • a szállítói előleg igénybevételének lehetősége;
  • eddig csak 300 ezer forintig engedték, mostantól akár már 1,5 millió forintnyi készpénzes számlát is elfogadnak a beruházás keretében;
  • ha a beruházás a közös tulajdonban álló ingatlanon kizárólag saját tulajdoni hányadon valósul meg, és műszakilag nem érinti a közös tulajdont, akkor nem szükséges minden tulajdonos hozzájárulása;   
  • a közüzemidíj-tartozás mentesség igazolásához a szolgáltatók által kiállított nullás igazolások helyett közüzemi számla és ennek pénzügyi teljesítését igazoló bizonylat is elfogadható;
  • a hitelkérelmi nyomtatvány egyszerűsítésre és rövidítésre került.


Hol pályázhatunk, hogyan finanszírozzunk?

A kérelmeket az MFB Pontok egyikén kell beadni, országszerte immár 642 pont üzemel, a részletek itt érhetőek el.

A lakossági energetikai projektek finanszírozása két módon történhet: utófinanszírozással vagy szállítói finanszírozással.

  • Az utófinanszírozás azt jelenti, hogy a folyósítás utólag, a számla és annak kifizetését igazoló dokumentumok beküldését követően, a hitelfelvevő számlájára történik.
  • A szállítói finanszírozás esetében a folyósítás a számla benyújtását követően, közvetlenül a szállító számlájára történik. Így a hitelfelvevőnek nem kell előre kifizetnie a számlákat.

A további változásokat és tudnivalókat ebben a cikkben részletezi a portfolio.hu.

Energetikacsaládi házakenergetikai beruházás

Hírlevél

Hirdetés