2024.04.20, Szombat
Összesen 2400 tanuló intézményei korszerűsödnek Nagykanizsán
illusztráció

Összesen 2400 tanuló intézményei korszerűsödnek Nagykanizsán

mti

2018.02.19. 09:06 - Hegedűs Gergely

A szakképzési centrum épületei 700 napelemet és teljes energetikai felújítást kapnak.

Hirdetés

Csaknem egymilliárd forintból korszerűsítik a Nagykanizsai Szakképzési Centrumot (NSZC), elsősorban az energetikai hatékonyságot növelve.

A felnőttoktatásban képzettekkel együtt mintegy 2400 tanulót oktató centrum intézményeiben nagyobbrészt elvégezték már az energiahatékonysági munkákat. Ezek keretében teljes energetikai felújítást hajtanak végre az épületeken. „Több intézményben is nyílászárókat cseréltek, elvégezték a tetők és a homlokzatok hőszigetelését” – számolt be Bene Csaba, az NSZC főigazgatója a projekt sajtótájékoztatóján.

A beruházásban mindezek mellett összesen 700 napelemet helyeznek el az épületek tetején.

Összességében 30-40 százalékos villamosenergia-megtakarítással számolnak.


Nemcsak a tanulók profitálnak a fejlesztésekből

Az NSZC intézményhálózatán belül ugyanakkor folytatják az egyetlen nagykanizsai középiskolai kollégium felújítását, ezúttal a szobákat korszerűsítik. Mindezen felül pedig a Thúry szakképző iskola teljes felújítását is tervezik.

Bene Csaba arról is beszámolt, 350 millió forintot nyertek el egy hároméves szakmai, módszertani fejlesztésre. Emellett további 150 millió forintot remélnek egy olyan oktatási lehetőség megteremtésére, amely nemcsak a centrum tanulóinak, hanem bármelyik városlakónak lehetőséget ad majd ingyenes nyelvi képzésre.     


Ezekre a forrásokra alapoztak

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón közölte, országszerte 44 szakképzési centrum működik, ezek felújítására idén 7 milliárd forintos keret áll rendelkezésre.

Az NSZC ebből a központi keretből, továbbá európai uniós pénzekből, önálló pályázatokból és egyedi miniszteri döntések alapján nyerte el az összességében egymilliárd forintos korszerűsítési keretet.

EnergetikaNagykanizsaiskolafelújításoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés