2024.03.29, Péntek
Ötszáz háztartás éves energiaigényét fedezi az új nagykanizsai napelempark
MTI

Ötszáz háztartás éves energiaigényét fedezi az új nagykanizsai napelempark

MTI

2018.08.18. 08:00 - Antal Zsófia

A családi vállalkozások beruházásban létrejött erőmű 4000 napelemtáblát tartalmaz.

Hirdetés

Két, családi vállalkozások által megvalósított napelemparkot adtak át Nagykanizsán. Rétházi Csaba, az Agro Boy Kft. ügyvezetője közölte: a mintegy 400 millió forintos, saját tőkéből és hitelből megvalósított két napelempark együttesen 500 kilowatt termelési kapacitású, azaz évente nagyjából 500 háztartás teljes villamosenergia-igényét képes előállítani.

A fia által vezetett Solaria Kft.-vel közösen mintegy háromhektáros területen összesen több mint 4000 napelemtáblát helyeztek el. A két naperőműparkot napokon belül rákapcsolják az E.ON energiahálózatára.

Dénes Sándor polgármester arról tett említést, hogy Nagykanizsán egyebek közt oktatási intézmények, a kórház és a polgármesteri hivatal tetején is szereltek fel napelemtáblákat, amelyek villamosenergia-költségekben jelentős, akár 40 százalékot is elérő költségmegtakarítást eredményeznek.

Cseresnyés Péter államtitkár (b3), Dénes Sándor polgármester (b2),  ifj. Rétházi Csaba, a Solaria Kft ügyvezetője (j3) és  Rétházi Csaba, az Agro Boy Kft. ügyvezetője (j2) átvágja a nemzeti színű szalagot az Agro Boy Kft. és a Solaria Kft. által megépített naperőműparkok átadásán (fotó: MTI)

 

Másra nem hasznosítható területen valósult meg a napelempark

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kiemelte, nem mindegy, hogy milyen területen valósulnak meg a nagykanizsaihoz hasonló beruházások, itt ugyanis nem értékes termőföldön, hanem egy másra nem hasznosítható területen épült meg a kettős beruházás.

Az előző európai uniós pénzügyi ciklus 760 milliárd forintos keretéhez képest kétszer annyi pályázati forrás áll rendelkezésre a jelenlegi ciklusban a megújuló energia termelésével kapcsolatos beruházásokra, s a pályázati támogatás nemcsak vállalkozások, de magánszemélyek számára is elérhető.

EnergetikaNagykanizsanapenergianapelem

Hírlevél

Hirdetés