2024.04.19, Péntek
GKI: az építőipari cégek ötöde létszámleépítést tervez

GKI: az építőipari cégek ötöde létszámleépítést tervez

napi.hu

2016.08.22. 11:12 - Antal Zsófia

A kereslethiány továbbra is jelentősen sújtja az iparágat, ám a cégek nagy része nem emelne árat, a piac szereplői a helyzet javulására számítanak.

Hirdetés

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése augusztusban valamelyest javult júliushoz képest, lényegében visszatért a májusi szintre a szezonálisan kiigazított adatok alapján - jelentette a GKI Gazdaságkutató Zrt. A nyers (azaz szezonálisan nem kiigazított) adatok nem jeleznek jelentős változást: augusztusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 20 és 24 százalék, míg júliusban ugyanez a két arány rendre 22 és 27 százalék volt. A magasépítő cégek helyzetértékelése augusztusban alig változott, a mélyépítőké viszont érezhetően javult. Az elmúlt időszaki termeléssel kapcsolatban egy évvel ezelőtt kissé nagyobb elégedettséget regisztrált a GKI: 2015 augusztusában a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya egyaránt 21-21 százalék volt.

 

Három éves mélyponton a rendelésállomány megítélése

Augusztusban tovább romlott a rendelésállományok értékelése, a szezonálisan kiigazított adatok alapján csaknem három éves (35 havi) mélypontra került. Hasonló megítélést utoljára 2013 októberében mért a GKI. A szezonálisan nem kiigazított adatok csak nagyon enyhe negatív változást mutatnak: augusztusban a válaszadó vállalkozások 16 százaléka számolt be magas, 42 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júliusban 14 és 38 százalék volt. A magasépítő cégek értékelése az előző hónaphoz képest romlott, a mélyépítőké nem változott. Az augusztusi felmérés az egy évvel ezelőttinél jóval kisebb elégedettséget tükröz: 2015 augusztusában a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya ugyanis 16 illetve 30 százalék volt.

Mind a nyers, mind a szezonálisan kiigazított adatok szerint romlottak a foglalkoztatási várakozások ebben a hónapban. A létszám bővítésére a válaszadó cégek 12 százaléka, annak csökkentésére 20 százalékuk készül. Júliusban ugyanez a két arány rendre 15 és 16 százalék volt. A magasépítő cégek várakozásai romlottak, míg a mélyépítőké kissé javultak. Az egy évvel ezelőtti a foglalkoztatási tervek a jelenleginél kevésbé voltak pesszimisták: 2015 augusztusában a létszám bővítésére és csökkentésére a válaszadó cégek 12 illetve 14 százalék számított.

 

A kereslethiány ellenére kevesebb a borúlátó

A termelés bővítését korlátozó tényezőként a kereslet hiányát említik elsőként, kiugró többséggel. Második a bizonytalan gazdálkodási környezet, a harmadik továbbra is a késedelmes fizetés.

Nem változtak az értékesítési árakra vonatkozó várakozások. 81 százalék a közeljövőben stagnáló árszintet várók aránya, míg áremelést a piaci szereplők 8 százaléka tervez. A fennmaradó 11 százalék árcsökkentésben gondolkodik. Ugyanez a két arány júliusban 7 és 11 százalék, tavaly augusztusban 6-6 százalék volt.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében augusztusban az előző hónaphoz képest határozottan javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nem kiigazított adatok enyhe javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya augusztusban 14 és 21 százalék, júliusban 14 és 24 százalék volt.

Gazdaságmélyépítésmagasépítésépítőipargazdasági elemzés

Hírlevél

Hirdetés