2024.04.24, Szerda
Bérlakásprogam induhat az olimpiai beruházásokra alapozva

Bérlakásprogam induhat az olimpiai beruházásokra alapozva

hirado.hu

2016.09.23. 12:04 - Hegedűs Gergely

Széles társadalmi csoportok számára megfizethető bérlakásszektort célzott meg egy fővárosi előterjesztés.

Hirdetés

Bérlakás-koncepciót dolgoznának ki Budapesten, ennek támogatásáról a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán dönthet – értesült a hirado.hu. A témáról két budapesti főpolgármester-helyettes Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs nyújtott be előterjesztést.

 

Ha elnyerjük a rendezést, nem lesz elég a szálláskapacitás

A javaslat szerint bérlakásként kellene hasznosítani 2024 után azokat a szálláshelyeket, amelyeket az olimpiára kellene felépíteni, ha Budapest elnyerné a rendezés jogát 2017 szeptemberében. Az előterjesztésben az áll, az olimpiára 22,5 ezer embernek kellene szállást építeni, ez viszont olyan lakástöbbletet eredményezne, amit a játékok után hasznosítani lehetne.

A rendezés esetén Budapestre mintegy 66 ezer sportoló és akkreditált résztvevő érkezik. Az előzetes számítások alapján többségük elhelyezése szállodákban, egyéb kereskedelmi szálláshelyeken és kollégiumi diákszállókban megoldható. Azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásai szerint építendő 17 ezer fős olimpiai falu mellett mintegy 5500 ember számára kell lakást (vagyis összesen 22,5 ezer embernek), lakóegységet építeni.

 

A nyugati nagyvárosok lakásszerkezete felé lépne Budapest

A két politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpiai beruházások jelentős hatással lesznek a fővárosi lakáspiacra, ezért a tervezett lakásfejlesztések paramétereit érdemes előre átgondoltan, távlatokban gondolkodva megtervezni. Az előterjesztésben a KSH-ra hivatkozva arról írtak, hogy Budapest mintegy 850 ezres (lakott) lakásállományán belül jelenleg mintegy 84 százaléka a tulajdonosok által lakott, 10 százaléka magántulajdonú bérlakás, 6 százaléka közösségi (túlnyomórészt kerületi önkormányzati, részben fővárosi önkormányzati, illetve állami) tulajdonú bérlakás.

Az előterjesztés szerint, ha Budapest nyerné el a rendezést, a megépülő, majd közösségi tulajdonú bérlakásként utóhasznosított lakások létrejötte megváltoztatná a nyugat-európai nagyvárosoktól eltérő lakástulajdonosi struktúrát. „Kiemelt jelentőséggel bír, hogy a folyamat szabályozottan, a fővárosi önkormányzat céljainak megfelelően valósuljon meg” – áll a beadványban.

A megfogalmazott jövőkép szerint a bérlakásszektor jelentős súlyú, hatékony és kiszámítható, rugalmasan alkalmazkodik az igényekhez, széles társadalmi csoportok számára megfizethető és egyúttal csökkenti a területi egyenlőtlenségeket.

Gazdaságlakásépítés2024-es olimpia

Hírlevél

Hirdetés