2024.04.23, Kedd
800 milliárdos átrendezés az uniós programok finanszírozásához

800 milliárdos átrendezés az uniós programok finanszírozásához

mti, portfolio.hu

2016.11.09. 09:38 - Hegedűs Gergely

A kormány az európai uniós programok likviditási hiányának kezelése érdekében döntött az átcsoportosítás mellett. Az államháztartás megfelelő hátteret biztosít a döntéshez, miután korábban nem tapasztalt többlete van.

Hirdetés

A kormány a strukturális és kohéziós támogatásokból megvalósuló európai uniós programok finanszírozásához szükséges források biztosítása érdekében jelentős lépésre szánta el magát a keddi Magyar Közlöny szerint. A kabinet jóváhagyta a 2016-os költségvetésben a 2014-2020 közötti kohéziós politikai operatív programok keretének 800 milliárd forinttal történő túllépését.

A közlönyben a határozat az európai uniós programok likviditási hiányának kezelése elnevezést viseli.

Az előirányzat-túllépés összegét ütemezetten, a kifizetésekhez igazodva lehet felhasználni, azonnali határidővel. A határozat rendelkezik arról is, hogy miután az Európai Bizottság átutalta az európai uniós támogatásokat, a beérkező uniós forrásokat a megfelelő előirányzaton kell bevételezni, és a megnyitott előirányzat-felhasználási keretet visszarendezni.


Az államháztartás azt is elbírná, ha ennyivel nőne a deficit

A portfolio.hu azt írja, ha az átrendezés a 800 milliárddal meg is növelné az államháztartási deficitet, még akkor is elbírná az idei büdzsé, mely az első 9 hónapban lényegében nullás volt. Eközben az egész évre pénzforgalmi szemléletben 761 milliárdos deficitet tervezett a kormány.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerda délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette a fentieket. Elmondása szerint korábban nem tapasztalt, 57,3 milliárd forintos többlet alakult ki az első tíz hónapban, miután októberben 59,7 milliárd forint töblettel zárt az államháztartás központi alrendszere. Varga Mihály hozzátette: a központi alrendszerben egy évvel korábban 816,2 milliárd forint tíz havi hiányt halmozott fel.

Hírlevél

Hirdetés