2024.04.20, Szombat
Páratlan sebességre pörögtek fel a közbeszerzések
(fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás)

Páratlan sebességre pörögtek fel a közbeszerzések

magyarepitok.hu

2017.06.09. 18:10 - Hegedűs Gergely

Az év első öt hónapjában máris közel akkora az összértékük, mint tavaly egész évben.

Hirdetés

A Közbeszerzési Hatóság elnöke pénteken sajtótájékoztatón mutatta be a szervezet 2016-os beszámolóját. Az adatokból többek közt kiderült, 2016-ban szerény növekedést mutatva 2007 milliárd forint volt az ország közbeszerzési eljárásainak összértéke. Rigó Csaba ugyanakkor elárulta, az idei évről máris elmondható, hogy kiugró eredményeket hoz, ugyanis öt hónap alatt már 1800 milliárd forintnál tart az összérték. „Ez összhangban van azzal, hogy május 31-ig minden uniós pályázat megjelent” – mondta az elnök.

Az idei volumen az elmúlt évekhez képest is kiugró érték lesz, miután a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2007 és 2016 között az éves értékek 1521 milliárd és 2394 milliárd forint között mozogtak.


Karakteresebb bírságolás és ellenőrzés

A tájékoztató a Közbeszerzési Hatóság ellenőrzési tevékenységére is kitért. Tavaly összesen 1046 jogorvoslati ügy volt, 75 százalékban állapítottak meg jogsértést. Az elnök elismerően jegyezte meg, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság döntéseinek mindössze a 17,7 százalékát támadták meg - ez 2015-ben még 31 százalék volt -, és a megtámadott ügyek 72 százalékban megnyerte a pert a szervezet.

Rigó Csaba elmondta, a hirdetmény nélküli tárgyalások törvényességi ellenőrzése 2016-ban erőteljesebb volt, miután az unió és a jogalkotó egyaránt ezt szorgalmazta. A vezető pozitívumként emelte ki, hogy 2016-ban a 5,9 százaléknyi hirdetmény nélküli eljárást leszámítva valamennyi eljárás hirdetménnyel indult.

A kiszabott bírságok 499 millió forintot tettek ki tavaly, a Döntőbizottság ezzel megötszörözte a korábbi értéket. "Ennek azonban nem az az oka, hogy több jogsértés lenne, hanem az, hogy karakteresebben működik a Döntőbizottság” - hívta fel a figyelmet az elnök. „Apróbb ügyekben méltányosságot gyakorol, alapelvi jogsérelmeknél, nagyobb veszélyeztetett értéknél vagy szándékosságnál viszont nagyobb összegek, akár 30-40 millió forint is kiszabásra kerültek.”

A beszámolón az elnök arra is beszélt, hogy új feladatkörként 2015 novembere óta a Közbeszerzési Hatóság rendszeresen végzi a szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzését. "Ez hozzájárult a bírság jelentős növekedéséhez, miután a kiszabott bírságok 24 százaléka adódott a szerződés ellenőrzése közben megállapított jogsértésből" - mutatott rá Rigó Csaba. Hozzátette, ebben a megközelítésben bírság nem csak az ajánlatkérőkre, hanem sok esetben az ajánlattevőkre is kiszabható.

Felhívta rá a figyelmet, az ellenőrzések kiterjednek az ajánlattevők által a szerződésben szerepeltett kapacitásokra is.


Új mobil alkalmazás és útmató segíti a közbeszerzések szereplőit

A pénteki sajtótájékoztatón az elnök a Közbeszerzési Hatóság megújult internetes portálját, valamint az ingyenes, új hírcsatornáját, a Napi Közbeszerzés mobil applikációt is bemutatta. Utóbbiban a napi közbeszerzési értesítő és a megjelent felhívások strukturáltan is gyorsan elérhetőek. Ugyanakkor az ellenőrzésekről, jogorvoslatokról, eltiltásokról, de a közbeszerzések összértékének aktuális állásáról is információk nyerhetők. Mindezek alakulásáról napi értesítő is beállítható. Rigó Csaba hozzátette, az ajánlattevőkre is gondoltak, az applikációban ugyanis jövő héttől elérhetővé válik a külföldi közbeszerzéseket elérhetővé tevő szolgáltatás.

Az elnök szavaiból kiderült, a mobilappot három hét alatt már 870-en letöltötték.

Az eseményen arról is szó esett, hogy a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács pénteken elfogadta

  • a becsült érték számítása,
  • a részekre bontás tilalma
  • és a beszerzési igények mesterséges egyesítése

tárgyában készült új útmutatót is. Az eszköz segítséget nyújt a közbeszerzési eljárások ajánlatkérőinek a beszerzési igények jogszerű megfogalmazásához, a magyarázatokat számos tipuspélda támasztja alá.

GazdaságKözbeszerzési Hatóság

Hírlevél

Hirdetés