2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Miben kell az építőiparnak a legnagyobbat előrelépnie?
(illusztráció)

Miben kell az építőiparnak a legnagyobbat előrelépnie?

vg.hu

2017.11.30. 16:23 - Hegedűs Gergely

A kérdésre sokan mondhatnák okkal a digitalizációt vagy a hatékonyság növelését válaszként, de az NGM adatai szerint van egy legalább ennyire égető probléma.

Hirdetés

Az ellenőrzött munkavállalók 71 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket az ellenőrök az év első kilenc hónapjában – közölte az Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva (NGM) a Világgazdaság. A munkaügyi hatóság közel 14 ezer munkáltatót ellenőrzött az idén az első kilenc hónapban. A munkavállalók 16 százalékát feketén foglalkoztatták, ez az arány tavaly 11,6 százalék volt.

A különböző ágazatokban ezt tapasztalták:

  • az építőiparban az ellenőrzött munkavállalók 40,
  • a mezőgazdaságban 29,
  • a személy- és vagyonvédelmi szektorban 29 százalékát foglalkoztatták feketén.
  • A kereskedelmi ágazatban ez a mutató 11, a vendéglátásban 17 százalék.

Szeptember végéig a jogsértéseket elkövető csaknem tízezer munkáltató közül több mint 1100 vállalkozásra szabtak ki munkaügyi bírságot a hatóságok, összesen 157 millió forint összegben.


Papíron alkalmi, valójában rendes

Az elemzésből kiderül, a jogsértések fajtáit tekintve a bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság. Tipikus eset, hogy ha a munkáltató havi 15 napnál hosszabban foglalkoztatja a munkavállalót, akkor a rendes munkaviszony helyett alkalmi munkaviszonyban alkalmazza. Ezzel elblicceli az alkalmi munka havi korlátját meghaladó munkanapok bejelentését.

Az ellenőrzéseknél a munkáltatók részéről gyakori az adminisztrációs hibára való hivatkozás, illetve hogy a munkavállalók bejelentéséhez szükséges adatokat időben leadták a könyvelőnek, de ő elmulasztotta a bejelentésüket. Előfordult olyan magyarázat is, hogy csak a próbaidő után kívánta bejelenteni a munkavállalót a munkáltató, illetve hogy a munkavállaló próbanapon van.


Van olyan mutató, ami javult

Gyakori szabálytalanság az is, hogy részmunkaidőre jelentik be azt, akit teljes munkaidőben foglalkoztatnak. Nem jellemző viszont a színlelt szerződéssel alkalmazás, ahogyan harmadik országbeliek szabálytalan foglalkoztatása sem.

A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések 13 700 főt érintettek az első háromnegyed évben, ami csökkenést jelent a tavalyi 17 900 főhöz képest. Ezek a jogsértések jellemzően a kereskedelemben, a vendéglátásban, a feldolgozóiparban és a gépiparban dolgozókat érintették a leginkább. A leggyakoribb szabálytalanság a munkaidő-beosztás hiánya.

munkahelyekGazdaság

Hírlevél

Hirdetés