2024.04.19, Péntek
Koronavírus: így támogatja a rendkívüli beszerzéseket a Közbeszerzési Hatóság
illusztráció - pixabay

Koronavírus: így támogatja a rendkívüli beszerzéseket a Közbeszerzési Hatóság

2020.03.18. 09:44 - Hegedűs Gergely

Az ügyek száma folyamatosan növekedik, ami a hatóság fokozottabb felkészültségét igényli.

Hirdetés

A kormány egy héttel ezelőtt hirdetett vészhelyzetet Magyarországon. Erre tekintettel a Közbeszerzési Hatóság (KH) soron kívül eljárva biztosít szakmai támogatást a veszélyhelyzettel összefüggésben felmerülő beszerzési igények megvalósítása során az ajánlatkérők számára. A folyamatról lapunk írásban érdeklődött a szervezetnél.

A válaszokból kiderült, a rendkívüli beszerzésekhez adott támogatás mellett az intézmény az egyéb, a feladatkörébe tartozó és a veszélyhelyzetre tekintettel sürgős intézkedést, eljárást igénylő ügyben is azonnali válaszokat ad.

„A szervezet kiemelt célja, hogy az érintett beszerzési igények mielőbb, a közbeszerzési jogszabályoknak megfelelően kielégítésre kerülhessenek”

– állt a beszámolóban.


Külön felelőst kaptak a sürgős eljárások

A KH arra is kitért, hogy a sürgős eljárást igénylő kérdések, ügyek száma folyamatosan növekszik, ami a hatóság fokozottabb felkészültségét igényli. A rendkívüli beszerzések soron kívüli ügyintézéséhez külön felelőst rendeltek a szervezetben. „Eddig jellemzően egészségügyi intézmények részéről merült fel sürgős beszerzési igény, várhatóan ezek száma jelentősebben fog nőni” – írta a Közbeszerzési Hatóság.

A KH egy gyors helyzetjelentést is adott lapunknak a napokban folyamatban levő ügyekről:  

  • kedden rendkívüli sürgősségre alapozva indított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást egy egészségügyi intézmény, gépek, fertőtlenítő szerek, védőeszközök, tesztek beszerzésére;
  • kérdésként merült fel a kapcsolattartás módja az elektronikus közbeszerzési eljárások lefolytatását illetően;
  •  a Közbeszerzési Hatóság elnöke március 14-én közleményben tájékoztatta a veszélyhelyzettel kapcsolatos beszerzések megvalósításában közreműködő szervezeteket szakmai támogatásáról, mely közlemény elérhető a Közbeszerzési Hatóság honlapján.
GazdaságKözbeszerzési Hatóságközbeszerzéskoronavírus

Hírlevél

Hirdetés