2024.03.28, Csütörtök
Újabb ötvenmilliárd forintos forrásból épülnek oktatási intézmények
A Merkbau által kivitelezett iskolaépület Baján - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Újabb ötvenmilliárd forintos forrásból épülnek oktatási intézmények

magyarepitok.hu

2020.06.16. 09:43 - Hegedűs Gergely

Iskolák, sportcsarnokok, tornatermek, valamint uszodák épülhetnek és újulhatnak meg, közel 10 ezer fiatal oktatását és sportolását támogatva.

Hirdetés

Ötvenmilliárd forintból épülhetnek köznevelési intézmények és iskolai sportlétesítmények Magyarországon a következő években – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban, miután aláírta az erről szóló hitelszerződést az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal (CEB). A pénzügyminiszter kiemelte: az alacsony kamatozású és hosszú lejáratú hitelből iskolák, sportcsarnokok, tornatermek, valamint uszodák épülhetnek és újulhatnak meg. A fejlesztések közel 10 ezer fiatal oktatását és sportolását támogatják.


Mintegy 50 létesítmény épült két korábbi hasonló forrásból

A pénzügyminisztérium kedd reggeli sajtóanyagából az is kiderül, Magyarország 2016-ban kötött először az oktatási intézmények fejlesztéséről szóló hitelszerződést az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal, valamint az Európai Beruházási Bankkal 15-15 milliárd forint értékben. Varga Mihály elmondta: hazánk eredményesen valósította meg ezeket a beruházásokat, több mint 80 oktatási intézmény újult meg és mintegy 50 sportlétesítmény épült.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország számára előnyös, ha folytatjuk a programot, ennek megfelelően már idén januárban 50 milliárd forint összértékű hitelszerződés született az Európai Beruházási Bankkal.

Ennek a következő állomása a CEB-bel most aláírt szintén 50 milliárd forint összegű hitelszerződés. Ebből 8 iskola, 16 osztályterem, 20 tornacsarnok, 26 tanmedence, és 17 kézilabdacsarnok épül, a források felhasználása folyamatos.


Hazánk 22 éve tagja a CEB-nek

A CEB a strasbourgi székhelyű Európa Tanács hitelintézete, a kontinens legkorábban, 1956-ban alapított nemzetközi fejlesztési bankja - derül ki a közleméynből. Küldetésénél fogva igen fontos szerepet tölt be 42 tagállamának társadalompolitikai fejlesztéseiben, Európa társadalmi kohéziójának megteremtésében.

Magyarország 1998 óta tagja és részvényese a CEB-nek. A Bank eddig több mint 2 milliárd euró összegű finanszírozást nyújtott magyarországi projektek megvalósításához a szociális célú fejlesztések területén.

Gazdaságoktatási beruházásiskolaépítéstornateremuszodaépítés

Hírlevél

Hirdetés