2024.04.20, Szombat
A Ferroép folytatja a Szegedi Új Zsinagóga felújítását

A Ferroép folytatja a Szegedi Új Zsinagóga felújítását

magyarepitok.hu, delmagyar.hu

2016.08.05. 16:46 - Hegedűs Gergely

A csaknem 50 méter magas épület a világ negyedik legnagyobb zsinagógája, leromlott állaga miatt teljes külső felújítást végez rajta a szegedi építőipari cég.

Hirdetés

A Közbeszerzési Hatóság tájékoztatója szerint a Ferroép Zrt. kivitelezi a Szegedi Új Zsinagóga rekonstrukciójának második ütemét. A 112 éves épületben egyre indokoltabbá vált a felújítás, miután többször beázott, a tetőszerkezet gerendái korhadnak, a kistornyok beszakadtak.

A nettó 487 millió forint értékű beszerzés során a Ferroép

·        a műemléki épületen 3000 négyzetméternyi külső homlokzatfelújítást végez,

·        megszünteti az épület aljazati, homlokzati felvizesedését,

·        felújítja a kupolát és a meglévő tetőszerkezetet,

·        valamint az „A” és „B” jelű saroktornyok teljes tetőszerkezetét,

·        folytatja az a „C” és „D” jelű tornyok rekonstrukcióját,

·        megoldja a csapadékvíz elvezetését (ami jelenleg a járda miatt az épület alá folyik),

·        épületen kívüli tereprendezést, kertépítést végez, illetve a kerítés és a kapuk rekonstrukcióját.

A zsinagóga felújítását végző Ferroép Zrt. 1990-ben alakult, legutóbbi éves árbevétele nettó 5 milliárd forint volt. A szegedi székhelyű cég referenciái közt egyebek mellett a szegedi vár rekonstrukciója, az újszegedi fürdőkomplexum fejlesztése, a mórahalomi sportcentrum építése, a makói és a jánoshalmi tanuszoda kivitelezése, számos iskola felújítása szerepel.

 

Több mint százéves tervek élednek újjá

A mostani projektben megújuló zsinagógában a kertrendezést a több mint százéves bibliai kert eredeti tervei szerint végzik, amelyeket Baumhorn Lipót építész és a tudós rabbi, Löw Immánuel állított össze. Az akkor kijelölt bibliai növényeket telepítik, melyeket vezetéssel látogatható sétautat köt majd össze.

A további felújítási tervek szerint a későbbiekben megállítanák az előtér süllyedését, festetnék és restauráltatnák a belső teret, valamint korszerűsítenék a világítást és a hangosítást.

 

Négyféle stílus keveredik a monumentális épületben

A zsinagógát 1900 és 1903 között emelték, Baumhorn Lipót tervei alapján, Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája, a magyar szecesszió egyik meghatározó műemléke. A monumentális, 48,5 méter magas, 1340 ülőhellyel bíró épület a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat. Az orgona feletti bordás kiképzés a gótikát, a karzattartó oszlopok a román stílust példázzák, a kupolabelső a világot szimbolizálja.

műemlékfelújításIparági hírekSzegedFERROÉP Zrt.

Hírlevél

Hirdetés