2024.04.20, Szombat
Az Építészet Világnapján díjazzák a legjobb magyar építészeket

Az Építészet Világnapján díjazzák a legjobb magyar építészeket

Lechner Tudásközpont

2016.09.05. 09:38 - Hegedűs Gergely

A kivitelezők, a tervezők, a megbízók és az építészet meghatározó személyiségei is pályázhatnak.

Hirdetés

A Miniszterelnökség pályázatot hirdet a 2016. évi Pro Architectura díj elnyerésére. Az építészetben maradandót alkotók egyénileg és csoportosan is pályázhatnak öt kategóriában: Alkotás, Terv, Építés, Megbízó és Közélet témakörökben.

Az öt tárgykörben legfeljebb tíz díj osztható ki, minden díjazott egymillió forintos pénzjutalomban részesül.

 

Kik lesznek a győztesek között?

 Az Alkotás témakörben olyan, magas minőségével értéket teremtő épülettel, táj- és kertépítészeti, belsőépítészeti alkotással, építészeti installációval lehet pályázni, mely a beadási határidőhöz képest legalább egy éve átadásra került, és azóta folyamatosan használatban van.

Terv kategóriában azok a tervezők - vagy tervezői csapatok – pályázhatnak építészeti, településtervezési, városépítészeti munkáikkal, melyek szemléletükkel magas hozzáadott értéket képviselnek.

Építés tárgykörben az egyes építészeti alkotások megvalósításában résztvevő kivitelező szakember, mester, cég, cégcsoport díjazható, aki a kivitelezés magas minőségével, innovatív, környezettudatos és költséghatékony megoldásokkal teremt követendő jó példát.

Megbízó tárgykörben elismerésben részesülhetnek azok a megbízók, akik környezetük jó gazdájaként teremtettek értéket.

A Közélet témában díjat nyerhetnek azok a kiemelkedő egyéniségek, akik olyan, színvonalas célokat határoznak meg az építészet és a vizuális kultúra terén, amelyek meghatározzák a jövő generációk környezetükhöz való viszonyát. Ebben a kategóriában pályázhatnak építészkritikusok, kurátorok, oktatók és mindazok, akik bármilyen módon hozzájárulnak Magyarország épített környezetének formálásához.

 

Szeptember közepéig várják a pályázatokat

A formai követelményekről és a további tudnivalókról a Pro Architectura díj weboldalán lehet tájékozódni, a pályázatok ide tölthetőek fel szeptember 2. éjféltől.

A pályázat benyújtásának (elektronikus feltöltésének) határideje 2016. szeptember 14. éjfél. A díj átadására 2016 októberében, az Építészet Világnapján kerül sor. A pályázat szakmai támogatója a Lechner Tudásközpont.

Iparági híreképítészet

Hírlevél

Hirdetés