2024.04.19, Péntek
Magyar építőipari cég tervezte a sólyom alakú türkmén repteret
tervlap.hu

Magyar építőipari cég tervezte a sólyom alakú türkmén repteret

tervlap.hu

2016.09.27. 10:21 - Hegedűs Gergely

A Baumetall szakembere egy gigantikus kirakósjátékhoz hasonlította az asgabati reptérépület tetejének befedését, ami 15 ezer egyedi panelből állt össze.

Hirdetés

A türkmén fővárosban, Asgabatban a hétvégén avatták fel a 2,3 milliárd dollárból épített grandiózus, sólyom alakú repteret. A tervlap.hu azt írja, a magyar Baumetall Design Kft. építészei tervezték az épület tető- és homlokzatburkolatát, de felelősséget vállaltak a reptér teljes külső megjelenésért is.

A solymászat hagyománya nagy múltra tekint vissza ebben az ázsiai országban, ez indokolta a reptér formaválasztását is. „A sólyom alakú főterminál mellett épült egy másik is szintén madár alakban, ez a türkmén elnök saját VIP-terminálja” – nyilatkozta a magyar cég vezetője, Barta Levente.

 

15 ezer panelből állt össze a sólyomszárny

Toldy Gábor, a cég műszaki igazgatója egy gigantikus méretű kirakósjáték megtervezéséhez és összerakásához hasonlította a reptérépület tetejének befedését. Az íveltség miatt ugyanis összesen 15 ezer egyedi méretű és geometriájú panelt terveztek be a szerkezetbe. Az elemeket német vállalatok gyártották magyarok vezetésével, a türkmén kapcsolat pedig egy német partnercégen keresztül jött létre.

A terminál kapacitása százszorosa a korábbi repülőtérnek. Ezt a túlméretezést részben az indokolja, hogy 2017-ben itt kerül sor az Ázsiai Játékok eseményeire (AIMAG). Ugyanakkor hosszú távú cél, hogy a turizmust megerősítik, aminek részeként szeretnék tranzitállomássá tenni Aşgabatot Kína felé.

 

A játékokra épülő lószobor is a magyar cég munkája lesz

Az egy év múlva esedékes Ázsiai Játékokra készülő országban a magyar cég részt vesz az olimpiai stadion munkálataiban is, ott az aréna tetejére kerülő lószobor építésén dolgoznak.

A magyar Baumetall Design Kft. honlapja szerint elsősorban az épületburok kialakításban érdekelt, tervezői, gyártói és kivitelezői oldalon egyaránt. A 2014-ben alapított, budapesti székhelyű cég legutóbbi éves nettó árbevétele 653 millió forint volt.

Aktuálisépítőipari cégekBaumetall Design Kft.

Hírlevél

Hirdetés