2024.03.28, Csütörtök
Éves összegzés: számítani lehetett az idei visszaesésre, jövőre fellendülés jön
halkidikiproperties.com

Éves összegzés: számítani lehetett az idei visszaesésre, jövőre fellendülés jön

MTI, ksh.hu

2016.12.15. 11:40 - Antal Zsófia

Bár a KSH csütörtöki jelentése alapján az építőipar teljesítménye csaknem 20 százalékkal visszaesett tavalyhoz képest, bizakodásra ad okot, hogy az építőipari vállalkozások október végi szerződésállománya már 24 százalékkal meghaladta az előző évi bázist.

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentése szerint októberben az építőipari termelés volumene 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, január-októberben pedig 19,8 százalékkal volt alacsonyabb a 2015 első tíz havinál. A szakértők szerint azonban várható volt az építőipar első tíz havi visszaesése, és az év végén, illetve a jövő év elején már javulást várnak az ágazatban.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség (ÉVOSZ) elnöke úgy vélte, az előző évihez viszonyított kisebb rendelésállományból egyenesen következett az idei alacsonyabb teljesítmény. Hozzátette: a november és a december várhatóan erősebb lesz, így az építőipar éves teljesítménye várhatóan csak mintegy 15 százalékkal marad majd el a tavalyitól, és 2000 milliárd forint körül alakul.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint is számítani lehetett a visszaesésre, mivel az egyéb építmények alágazat az uniós források hiánya miatt a korábbinál rosszabbul teljesített. Bár a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítési alágazat a korábbi hónapokban növekedésre volt képes, ám nem tudta pozitív tartományba húzni a szektort, ráadásul októberben az épületépítések volumene is csökkent, ami arra utal, hogy az év végére kifulladt a lendület. Balogh László szerint jövőre mind az épület- és lakásépítések, mind az egyéb építmények építése fellendülhet.

 

Ki kellene terjeszteni a 300 négyzetméteres szabályt

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a lakásépítési szektorban információik szerint mind a magán építtetők, mind a vállalkozások megrendelései számottevően és folyamatosan nőnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az építőipari statisztikában az újlakás-építések erőteljesebb pozitív hatása 2017-ben jelenhet meg. Ezt a hatást ugyanakkor a túlzottan bürokratikus engedélyezés mellett tompíthatja, hogy a kapacitáshiány miatt egyes kisebb és közepes méretű, megfelelő referencia nélküli lakásfejlesztők lakóingatlan-építkezései nem tudnak elindulni.

„Segítene az építőiparon az úgynevezett 300 négyzetméteres szabály kiterjesztése a nagyobb fejlesztésekre is” – tette hozzá Földi Tibor. Az építési törvény ez év elejétől lehetővé teszi, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén az építtető - építési engedély megszerzése helyett - csupán bejelentse építési szándékát az illetékes építésügyi hatósághoz. A Cordia vezérigazgatója szerint a nagyobb épületek építésének hatósági jóváhagyása Lengyelországban és Romániában is átláthatóbban és kiszámíthatóbban működik, ami hozzájárul az ottani építőipar javuló teljesítményéhez.

 

A KSH adatai részletesen az alábbiak szerint alakultak.

2016 októberében az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene csökkent: az épületeké 7,2, az egyéb építményeké 18,2%-kal. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. Októberben a legnagyobb mértékben a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 6,3, az egyéb építményeké 19,1, a speciális szaképítésé 12,1%-kal esett vissza.
  • A megkötött új szerződések volumene 11,9%-kal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 54,2%-kal. Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene ezzel szemben 52,9%-kal emelkedett, aminek fő oka néhány, útépítésekre kötött nagy szerződés volt. Az építőiparban a nagy értékű, hosszú megvalósulási idejű szerződések hónapról hónapra jelentős változást okozhatnak a volumenindexekben.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene október végén 23,9%-kal meghaladta az előző évi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,2, az egyéb építményeké 42,8%-kal magasabb volt.

2016. január-októberben az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 19,8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipar termelése tavaly decemberben nőtt utoljára éves összehasonlításban.

Iparági híreképítőiparKoji LászlóKSH

Hírlevél

Hirdetés