2024.03.29, Péntek
Hatékonysága növelésével maradt nyereséges a magyar építőipari gyártó
masterplast.hu

Hatékonysága növelésével maradt nyereséges a magyar építőipari gyártó

mti

2016.12.07. 12:17 - Hegedűs Gergely

A térség átlagát meghaladó növekedést vár a magyar építőipartól a Masterplast elnök-vezérigazgatója. A cég január 1-től új elnököt kap.

Hirdetés

Sajtótájékoztatón számolt be idei eredményeiről az az építőipari szigetelőanyagokat gyártó Masterplast Nyrt. Tibor Dávid, elnök-vezérigazgató arról számolt be, hogy idén a cég árbevétele az egy évvel korábbi 83,8 millió (25,5 milliárd forint) euróról 80 millió euróra (24,3 milliárd) mérséklődik. A vállalat ugyanakkor kitart eddigi osztalékpolitikája mellett, vagyis a részvény piaci árának 4,6 százalékát fizetik ki.


Az átállás hátrányait sikerült kompenzálni

A csökkenést Tibor Dávid elsősorban a kis súlyú, nem stratégiai termékek kivezetésével, portfólió-tisztítással és azzal indokolta, hogy a cég árbevételének 20 százalékát adó üvegszövet-háló esetében megkezdődött a kereskedelmi termékek lecserélése saját gyártású termékekre.

Hangsúlyozta, az folyamatok ellenére a működési hatékonyság növelésének köszönhetően viszont idén is nyereséges marad a vállalat: 2,3 millió eurós profitot könyvelnek el a tavalyi 2,6 millió után.


Jövőre újra jöhet a növekedés

A tervek szerint 2017 első fél évének végére teljesen lezárul a fent leírt átállás, ami után ismét gyors növekedésre számít az elnök-vezérigazgató, az árbevétel jövőre 85 millió euróra, adózott eredménye pedig mintegy 2,6 millió euróra emelkedhet.

A 8,4 millió eurós beruházásból megvalósuló szabadkai üzem 2018-ban éri el teljes kapacitását, ezzel évente 70 millió négyzetméter üvegszövet-háló előállítása válik lehetővé.    


A szigetelőanyagok felfutása jövőre várható

Tibor Dávid az építőipar bővülésére számít a 2017-2020-as időszakban a közép-kelet-európai régióban, miközben a magyar piacon a kormányzati ösztönzők hatására a térség átlagát is meghaladó, erőteljes növekedés várható.

Az idei évben építési engedélyt kapó házak, fejlesztések ebben az évben elsősorban a tégla-, betoniparban jelentettek keresletet a szakember szerint. „A lakásépítési trendforduló a szigetelőanyag piacra késleltetve hat, a legnagyobb piaci szegmenst jelentő külső hőszigetelési munkák felfutása 2017-ben várható” - jegyezte meg az elnök-vezérigazgató. Hozzátette, a szigorodó energetikai követelmények szintén kedveznek a szigetelő anyagok iránti keresletnek.

Kifejtette, ha Magyarországon sikerül megoldani a megfelelő építőipari munkaerő biztosítását, az új lakások számának jelentős növekedésére lehet számítani, az ágazati várakozások szerint évente 20 ezer felett stabilizálódik majd az új lakásépítések száma, ami jelentős ugrás a jelenlegi nyolcezerről. A lakásépítési kedvet serkenti egyebek mellett az alacsony befektetési hozam, valamint az alacsony hitelkamatok is.


Vezetőcsere a cég élén

A sajtóeseményen kiderült, 2017. január elsejétől Piry László lesz a Masterplast Nyrt. vezérigazgatója, míg az alapítók, Tibor Dávid elnökként és Ács Balázs alelnökként a stratégiai kérdésekre fókuszálnak. Az új vezérigazgató korábban a Novochem Kft. ügyvezető igazgatója volt, több évtizedes felsővezetői tapasztalattal rendelkezik.

Az 1997-ben alapított Masterplast-csoportnak 10 országban van saját tulajdonú leányvállalata és további 30 országba értékesít termékeket. A magyar tulajdonú társaság a Heves megyei Kálon csaknem 2 éve gyárt üvegszövetet, míg a délvidéki Szabadkán a tavalyi év végén indította el első üvegszövet előállítására alkalmas gyártósorát.

A Masterplast részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek. A keddi kereskedést 510 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 582, a legalacsonyabb 462 forint volt.

Iparági híreképítőipari gyártókMasterplast

Hírlevél

Hirdetés