2024.03.19, Kedd
Az építési-beruházási folyamatok is bekerülnek az e-közigazgatásba
lechnerkozpont.hu

Az építési-beruházási folyamatok is bekerülnek az e-közigazgatásba

MTI

2017.01.17. 15:29 - Antal Zsófia

Csaknem 17,5 milliárd forintos támogatást kapott informatikai fejlesztésekre a Lechner Tudásközpont, így néhány éven belül gyorsul az ügyintézés és rövidülnek a hatósági eljárások.

Hirdetés

A Lechner Tudásközpont keddi közleménye szerint az e-építés program 7,762 milliárd, a 3D alapú adatinfrastruktúra-projekt pedig 9,75 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Unió Európai Szociális Alapjától, illetve magyar költségvetési forrásból. A tudásközpont konzorciumvezetőként pályázott a Közigazgatás- és közszolgáltatás fejlesztés operatív program (Köfop) felhívására, a szerződéseket december 21-én írták alá.

A két projekt az építésügyi és térségi tervezési folyamatokat elektronizálja, valamint olyan informatikai rendszereket hoz létre, amelyek az előkészítésétől a kivitelezés lezárásáig lefedik az építési folyamatokat.

Az e-építés projektben megvalósul a hatósági eljárások elektronizálása az Országos Építésügyi Nyilvántartás továbbfejlesztésével, a 3D alapú adatinfrastruktúra-projektben pedig egyablakos elektronikus felület jön létre: a kérelmezők ezen keresztül érhetik el a közműszolgáltatókat, ami által egyszerűsödik a közműegyeztetés. A projekt másik eredménye a területi és települési tervezést támogató rendszer, amely az építési lehetőségeket meghatározó szabályokat, építési előírásokat, helyi védettségeket tartalmazza majd.

A Lechner Tudásközpont szerint a projekteknek köszönhetően néhány éven belül csökkennek az ügyfelek adminisztrációs terhei, gyorsabbá és hatékonyabbá válik az ügyintézés, rövidülnek és olcsóbbá válnak az építésügyi hatósági eljárások. A fejlesztések a magyar gazdaság versenyképességét is javítják - áll a közleményben.

Iparági híreképítésügy

Hírlevél

Hirdetés