2024.04.24, Szerda
Először rendez konferenciát a magasépítő szektor

Először rendez konferenciát a magasépítő szektor

magyarepitok.hu

2017.03.01. 12:49 - Hegedűs Gergely

A Magasépítés 2017 hiánypótló fórumként párbeszédet biztosít, és bemutatja az ágazat problémáit, akárcsak a kezelésükhöz szükséges eszközöket.

Hirdetés

Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) és az MMK (Magyar Mérnöki Kamara) fővédnökségével első alkalommal rendezik meg a Magasépítés 2017 konferenciát. A Market Építő, a KÉSZ, a Strabag, a ZÁÉV, a Bau-Systeme 92, a Betonpartner és a Ferrobeton által támogatott találkozót március 8-án, szerdán a Central European University (CEU) Nádor utcai új épületében rendezik.


Új megoldások, meghatározó szakértőktől

A rendezvény sajtóközleménye szerint előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel mutatja be az építőipar változásait, kihívásait és a problémák lehetséges megoldásait. „A Magasépítés 2017 egy hiánypótló fórum, amely arra hivatott, hogy lehetőséget biztosítson a szakmabeliek számára a közös párbeszédhez, hasznos információkat nyújtson az ágazatot érintő problémák orvosolásához” – áll a közleményben.

A konferencia fókuszában a változó építőipari helyzet jellegzetességei, valamint az ezek által generált új megoldások állnak, amelyeket a hazai és nemzetközi piac meghatározó szakértői mutatnak be.


Melyek a legfőbb gondok?

A szervezők a közleményben hangsúlyozzák, az ágazatban beindult növekedés miatt a kapacitás jelenti majd a fejlesztések legnagyobb kihívását. „Folyamatosan erősödik a versenypiaci beruházások aránya, azonban a fellépő szakemberhiány, az eddig alacsonyan kalkulált munkabérek és az alultervezett költségvetések miatt a kivitelezési költség drasztikus növekedésnek indulhat a jövőben” – olvasható a tájékoztatóban.

A beharangozó emellett felsorolja az ágazat fejlesztendő mutatóit:

  • 2015-ös hazai GDP mintegy 33 700 milliárd forint volt, melyből az építőipar termelése mindössze 6,4 %-ot tett ki;
  • az európai uniós országok termelékenységi listáján pedig az utolsók között szerepel a magyar építőipar.
  • Versenyképességet veszélyeztető tényező továbbá, hogy az ÉVOSZ becslése szerint körülbelül 30 ezer nem regisztrált magyar építőipari munkavállaló dolgozik külföldön, és mintegy 10-12 ezer fő a más országokban dolgozó, ám hazai vállalkozások alkalmazásában álló munkaerő.
     

Mi lehet a megoldás?

A Magasépítés 2017 többek között arra keres és adhat választ,

  • hogyan lehetnek egyre magasabbak a termelési mutatók európai viszonylatban;
  • miként lehet hangsúlyosabb a magyar építőipar részesedése a hazai GDP-hez vagy más iparágakhoz viszonyítva;
  • illetve mi kell ahhoz, hogy a megfelelően képzett munkaerő optimális létszámban, itthon álljon rendelkezésre.

A közlemény szerint elengedhetetlen, hogy Magyarország a lehetőségeihez mérten kövesse a Nyugat-Európában fellelhető építőipari trendeket, melyek a munkavállalók időbeosztását, fizetését, illetve munkakörülményeit is merőben érintik. „Egyre szigorúbbak az építőipar teljesítményével szemben támasztott elvárások is – miközben nő a megbízások száma -, ez pedig beruházói oldalon változásokat hozhat határidő és minőségbiztosítási oldalon egyaránt” – áll a közleményben.

ZÁÉV Építőipari Zrt.Market Építő Zrt.Iparági hírekmagasépítéskonferencia

Hírlevél

Hirdetés