2024.03.19, Kedd
Kiderült, mi minden kapcsolódik a Gül Baba türbe felújításához

Kiderült, mi minden kapcsolódik a Gül Baba türbe felújításához

mti, magyarepitok.hu

2017.03.30. 10:19 - Hegedűs Gergely

A ZÁÉV által kivitelezett projektben utcák újulnak meg, egyedülálló függőkert, kávézó, múzeum és közösségei helységek is létre jönnek.

Hirdetés

Törökország több mint hárommillió euróval (mintegy 930 millió forint) járul hozzá Gül Baba budapesti türbéjének, valamint közvetlen és tágabb környezetének felújítási költségeihez. A támogatásról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) és a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) szerdán kötött szerződést.

Ahogy azt korábban megírtuk, a ZÁÉV kivitelezi az összesen 2,5 milliárd forintos fejlesztést a budai II. kerületben fekvő Rózsadombon. A munkálatok során felújítják a síremléket, megújulnak az egykori Wagner-villa megmaradt alépítményei és az oszlopos kerengő is.


Három utca felújítását is elvégzik

A mostani megegyezés aláírásakor további részletek derültek ki: eszerint a türbe közvetlen környezete kávézóval, múzeummal és közösségi helyiségekkel bővül.    

Az építmény tágabb környezete is jelentősen megváltozik:

  • a közelben levő közpark padokkal, díszkúttal, éjszakai világítással újul meg;
  • továbbá kialakítanak egy új zöld területet;
  • valamint egy egyedülálló függőkertet is, amelyben lépcsőzetesen követik egymást az örökzöldek és a virágos növények;
  • a II. kerületi önkormányzattal együttműködésben megújul három környező utca, közöttük a Gül Baba utca is.


Ki volt a névadó Gül Baba?

A beruházás a tervek szerint ez év második félévében készül el. A projekt kimondott célja, hogy a hely szakrális jelentőségéhez méltó módon várhassa a látogatókat, illetve ne pusztán műemlék legyen, hanem a környéken élők számára vonzó pihenőparkká, egyben turisztikai célponttá váljon.

A Gül Baba egy a 16. században élt muszlim szerzetes volt, akinek nemes cselekedeteit legendák őrzik. A türbe nem más, mint a halála után a tiszteletére épült török sírkápolna. A hely az iszlám vallásúak zarándokhelye, a török turisták kedvelt úticélja.

műemlékfelújításZÁÉV Építőipari Zrt.Iparági hírek

Hírlevél

Hirdetés