2024.03.29, Péntek
Közel ötszáz éves épület felújításával nyert elismerést a Hunép

Közel ötszáz éves épület felújításával nyert elismerést a Hunép

mti, magyarepitok.hu

2017.05.16. 08:40 - Hegedűs Gergely

A debreceni cég két projektje is építőipari nívódíjat kapott: 10 ezer négyzetméteres járásbírósági épület kivitelezése és egy történelmi rekonstrukció kellett a sikerhez.

Hirdetés

Építőipari nívódíjról szóló táblákat avatott Debrecenben a Hunép Universal Építőipari Zrt. Az ÉVOSZ és további nyolc építőipari szervezet által meghirdetett pályázaton a debreceni cég a járásbírósági épület és a Református Kollégium generálkivitelezőjeként nyert.


130 ezer kézzel vetett tégla a díszítésben

A Debreceni Járásbíróság a város igazságszolgáltatási központjának utolsó darabjaként épült meg 2015-ben Koller József tervei alapján egy 3,6 milliárd forintos beruházásban. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke az épületen elhelyezett tábla avatásán elmondta, a zárt téglaépület 10 ezer négyzetméteres, 304 helyiségből áll, és 250-en dolgoznak benne. Számos különleges építészeti eleme van: a külső falakat például 130 ezer kézzel vetett tégla díszíti.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke évente mintegy ötmilliárd forintot fordítanak bírósági épületek felújítására. Az utóbbi években a debreceni mellett új járásbírósági épületet emeltek Sopronban, megújult a kecskeméti, a pécsi, a veszprémi és a nyíregyházi törvényszék, továbbá a ceglédi, a salgótarjáni, a kalocsai, a nagykátai, a siófoki, a kaposvári és a bonyhádi járásbíróság épülete.  


Tavaly is két táblát avatott a Hunép

A Debreceni Református Kollégium a magyar történelem egyik emblematikus épülete, itt kapott helyet a Református Hittudományi Egyetem. Az 1538 óta álló négyszögépület Bakó István tervei alapján kapott teljes felújítást. Megújultak a homlokzatok, a nyílászárók, a padlóburkolatok, a tetőszerkezet és a héjalás. Egy új lift beépítésével pedig kiegészült a meglévő öt lépcsőház.

A rekonstrukció során figyelembe vették a műemlékvédelmi, építészeti, kertészeti, tartószerkezeti, elektromos, gépészeti, tűzvédelmi, környezetvédelmi és akadálymentesítési követelményeket, mindez mintaszerűen teljesült a nívódíjt megítélő zsűri értékelése szerint.

A kollégium falán elhelyezett nívódíjtábla avatásán Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban jelentette be Debrecenben, hogy a kormány a reformáció 500. évfordulójáig tízmilliárd forintot biztosít a Református Kollégium és tagintézményei rendbehozatalára.     

Szűcs Gyula, a generálkivitelező Hunép Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett: több hasonló elismerésben részesültek, a debreceni Nagyerdei Stadion és a helyi Agóra Tudományos Élményközpont épületein tavaly avatták fel a nívódíjtáblákat. 

Hunép Zrt.Iparági hírekDebrecennívódíjak

Hírlevél

Hirdetés