2024.04.18, Csütörtök
Több mint 30 százalékkal nőtt az építőipar termelése
(fotó: magyarepitok.hu)

Több mint 30 százalékkal nőtt az építőipar termelése

ksh.hu

2017.05.11. 12:19 - Hegedűs Gergely

Az ágazat 12 éve nem látott bővülést produkált, egyértelművé téve a trendfordulót.

Hirdetés

Márciusában az építőipari termelés volumene 33,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist: idén márciusban 170,1 milliárdnyi, tavaly ugyanekkor 119,4 milliárdos termelési értéket mértek. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján márciusban az építőipar termelése 3,4%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. Az ágazat immár harmadik hónapja mutat kétszámjegyű növekedést: januárban 16,7, februárban 19,6 százalékos volt a bővülés.


Az ipari épületek, valamint az út- és vasútépítés pörgette a termelést

A KSH jelentéséből az is kiderül, az épületek építése 30,2, az egyéb építményeké 48,8%-kal emelkedett. Az épületek építésének növekedése márciusban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett út- és vasútépítési munkáknak köszönhetően bővült.

A megkötött új szerződések volumene 31,3%-kal elmaradt az előző évitől, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 41,3%-kal. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene március végén 81,3%-kal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 50,2, az egyéb építményeké 105,2%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.


Az NGM 15-16 ezer új lakással számol

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a 33,3 százalékoshoz hasonló mértékű bővülésre 12 éve volt utoljára példa az ágazatban. Az adatokat kommentáló Varga Mihály kiemelte, az első negyedévben összességében közel 25 százalékos erősödést mértek, ami egyértelműen trendfordulót jelez az ágazatban.

A nemzetgazdasági miniszter azt is hangsúlyozta, az építőipari és az újlakás-építési adatok egyaránt visszatükrözik a kormány lakáspiacot támogató intézkedéseinek kedvező hatását. A várakozásoknak megfelelően 2017. első negyedévében 89 százalékkal nőtt a lakásépítési engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest, a használatba vett lakások száma pedig 47 százalékkal bővült. A tárca várakozásai szerint az idei évben 15-16 ezer új lakás épülhet a tavalyi 10 ezer után.

Iparági hírekKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés