2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Közel tízéves előkészítésű projekttel nyert nívódíjat a Laki az Esterházy-kastélyban

Közel tízéves előkészítésű projekttel nyert nívódíjat a Laki az Esterházy-kastélyban

magyarepitok.hu, origo.hu

2017.06.01. 10:10 - Hegedűs Gergely

A rekonstrukció sikerrel adta vissza a műemléki és régészeti kutatások eredményeit, akárcsak az Eszterházyak korának hangulatát.

Hirdetés

Felavatták a fertődi Esterházy-kastély legutóbbi fejlesztése által elnyert Építőipari Nívódíjat. Az M Építész Iroda tervei alapján a Laki Épületszobrász Zrt. által kivitelezett projektben a kastély részét képező Jószágkormányzói épületegyüttes, az úgynevezett kiskastély újult meg.

Közel tíz év előkészítési, szakértői és tervezési munka után a projektben

  • a Narancsház,
  • a víztorony,
  • a Marionett bábszínház,
  • a nyugati összekötő szárny,
  • valamint a Tiszttartói ház műemléki rekonstrukciója és rehabilitációja állapotuktól függően különböző szinten valósult meg.

Az ÉVOSZ és további nyolc építőipari szervezet által kiírt díjat a zsűri azzal indokolta, hogy a rekonstrukció kiválóan adja vissza a műemléki és régészeti kutatások eredményeit és az Eszterházyak korának hangulatát. „Sikerült funkciót találni a pusztuló épületcsoportnak, és ma innen irányítják az egész kastély-együttest.

A fertődi Eszterházy kastély fejlesztése 2009 óta folyamatos, a rekonstrukció III. ütemeként a kiskastély felújítása tavaly nyáron fejeződött be, a IV. ütem európai uniós, az V. ütem hazai költségvetési forrásból valósulhat meg. A folytatásban épület nyugati szárnya és középső tömbje, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása történik meg, a kincstár visszakerül a helyére.

A nívódíjas projekt kivitelezője belsőépítészettel, műemlékfelújítással, ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, a Laki Épületszobrász Zrt. a legutóbbi nyilvános adat szerint 71 főt foglalkoztat. Honlapja szerint évről évre növekvő árbevétele először 2015-ben lépte át a 10 milliárdos határt 10,9 milliárd forintos forinttal.

 

Laki Épületszobrász Zrt.Iparági hírekFertődÉpítőipari Nívódíj

Hírlevél

Hirdetés