2024.03.29, Péntek
Már a Távol-Keletről pótolják a munkaerőt a román építőiparban

Már a Távol-Keletről pótolják a munkaerőt a román építőiparban

magyarepitok.hu, romania-insider.com

2017.09.12. 12:08 - Hegedűs Gergely

A bérek felpörgése, a minimálbér öt év alatti megduplázása sem volt elég az építőipari munkások kivándorlásának megállítására.

Hirdetés

A magyar építőiparhoz hasonló jelenségekről számolt be a romania-insider.com egyik cikke. A lap szerint Románia egyik legnagyobb építőipari cége, a Bog’Art 100 munkást hoz Vietnamból, hogy biztosítsa a szükséges emberállományt. A cikk arra is kitér, hogy az egyre súlyosabb munkaerőhiány kezelésére Bulgáriából, Moldovából és más keleti országokból behozott munkaerő lehet a megoldás a román építőipar számára.


Mennyire jelent megoldást a keleti munkaerő?

A szintén munkaerőhiánnyal küzdő magyar építőipar számára hasonló megoldást kínált az ÉVOSZ tavalyi javaslata az ukrán munkások behozatalára. Ennek megfelelően idén már számos cég dolgoztatott ukrán munkaerővel, a piacesprofit.hu összeállítása szerint pozitív tapasztalatokkal. Lapunk ugyanakkor úgy értesült, hogy a hazai cégek tapasztalatai szerint az ukrajnai munkások dobbantónak tekintik Magyarországot, és egy idő után jelentős részük tovább megy egy nyugatabbi országba.

A román munkaerőhelyzetet elemző cikk szintén a kivándorlásban látja a legfőbb problémát, ennek oka szerintük, hogy a szakképzett román építőipari munkás bruttó átlagbére 780 euróra (239 ezer forintra) tehető, eközben Németországban havonta 1700 eurót (521 ezer forint) kereshet. A meghatározó romániai mélyépítő cég, az Acvatot ügyvezető igazgatója, Calin Bichir úgy véli, további béremelésekre lesz szükség az ágazatban, emellett a bérek adóterheinek enyhítését is javasolja.


A bérek és a GDP is beindult

A román gazdaságot sújtó munkaerőhiány hatására már javában tart a béremelkedés az országban. Júliusban 15,1 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér a tavalyi hetedik hónaphoz mérten - közölte múlt csütörtökön a román országos statisztikai intézet. Ennek egyik alapját az adta, hogy idén januárban az országos minimálbér 16 százalékkal 1.250 lejről 1.450 lejre (96 ezer forintra) emelték. A román minimálbér öt év alatt lényegében megduplázódott, 2012 januárban még 162 euró (49 ezer forint) volt.

Magyarországon hasonló a bérek felpörgése: a júniusi bruttó átlagkereset 14,4 százalékkal volt magasabb mint tavaly júniusban. Az átlagosnál magasabb, 16,9 százalékos volt a bruttó bérek emelkedése az építőiparban.

Mindkét országban konjunktúra párosul a béremelkedéshez. A román gazdaság 5,8 százalékkal nőtt az első fél évben a legfrissebb hírek szerint, Magyarországon az első negyedévben 4,2, míg a második negyedévben 3,2 százalékos volt a GDP növekedése.

Iparági hírekmunkaerőhiány

Hírlevél

Hirdetés