2024.03.29, Péntek
Vége a papírkorszaknak, kötelezővé válik az elektronikus közbeszerzés

Vége a papírkorszaknak, kötelezővé válik az elektronikus közbeszerzés

tozsdeforum.hu

2017.11.28. 16:55 - Hegedűs Gergely

Az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) rendszere önkéntes alapon már használható, áprilistól minden részfolyamatban kizárólagos lesz.

Hirdetés

Kötelezővé válik 2018. április 15-től az elektronikus közbeszerzési rendszer használata, adta hírül a tozsdeforum.hu. A lap úgy értesült, az Országgyűlés elfogadta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére benyújtott törvénymódosító javaslatot, így 2017. december 31. helyett 2018. április 15-én vezetik be az elektronikus közbeszerzési rendszer kötelező használatát.


Gyorsabb és átláthatóbb

A váltás az uniós irányelvnek felel meg, miszerint minden tagállamnak biztosítania kell az elektronikus úton történő kommunikációt minden közbeszerzési eljárásban legkésőbb 2018. október 18-ig.

Az új szabályozásban az eljárás valamennyi szakaszában elektronikus úton kell folytatniuk a kommunikációt az eljárás szereplőinek.

A digitális közbeszerzési folyamattól az eljárások átláthatóságának fokozását és az ügymenet gyorsítását várják.


Január 1-től már nem kell papír

Az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) rendszere önkéntes alapon már használható. Az eljárást egyelőre párhuzamosan papír alapon is el kell indítani, január 1-től már papír nélkül is elindítható lesz.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azzal indokolta a három és fél hónapos halasztást, hogy a hazai kommunikáció még jelenleg is papír alapú, ezért időigényes lesz a teljes átállás.

Hírlevél

Hirdetés